Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Θετικοί γονείς, ευτυχισμένα παιδιά»

 Οδηγός ανατροφής, της Rebecca Eanes

 

«Εάν λαχταράτε κάτι παραπάνω στο ταξίδι της ανατροφής των παιδιών σας, -περισσότερη χαρά, περισσότερη ηρεμία, περισσότερη συνεργασία- τότε σας συστήνουμε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο».

 

«Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο θα σας βοηθήσει να μην χαθείτε στις αναρίθμητες συμβουλές περί σωστής διαπαιδαγώγησης, αλλά να λειτουργήσετε με βεβαιότητα και αγάπη στο πιο σημαντικό καθήκον της ζωή σας, που είναι αυτό του γονέα.

Πεπεισμένη ότι η ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι κάτι που να ικανοποιεί τους γονείς και όχι να τους γεμίζει άγχος και ανησυχίες, η Rebecca Eanes καταθέτει μια εκ δεξιοτεχνική προσέγγιση -τη θετική ανατροφή- που θα σας επιτρέψει να οικοδομήσετε δεσμούς αγάπης και να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά. Τα παραδείγματα, οι λεπτομερείς οδηγίες και οι εμψυχωτικές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές σας και να αλλάξετε για πάντα την οικογενειακή σας ζωή» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Οικοδομώντας τα θεμέλια της εμπιστοσύνης

«Η επαφή και η εμπιστοσύνη είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί η σχέση σας με το παιδί σας. Η επαφή στηρίζεται σε μια βασική αρχή της θετικής ανατροφής: τη σύνδεση. Το να ικανοποιείτε με αγάπη και συνέπεια τις ανάγκες του παιδιού σας έχει μια θετική, μακράς διάρκειας επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Από τη στιγμή που το παιδί είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν από το άτομο που το φροντίζει, ο εγκέφαλός του είναι δεκτικός στη μάθηση και το ίδιο είναι ελεύθερο να εξερευνήσει τον κόσμο του. Χωρίς ασφαλή σύνδεση, η μάθηση παρεμποδίζεται γιατί το κέντρο βάρους πέφτει στην ικανοποίηση των πρωταρχικών αναγκών.

Τα οφέλη μιας ασφαλούς σύνδεσης είναι πολυάριθμα: καλύτερες σχέσεις στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή, αυξημένη ενσυναίσθηση, βελτιωμένη συναισθηματικότητα, συναισθηματική υγεία, λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη ικανότητα διατήρησης της συγκέντρωσης, δημιουργικότητα και ικανότητα αντιμετώπισης των αλλαγών της ζωής.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ασφαλής σύνδεση αποτελεί το καλύτερο θεμέλιο για υγιή συναισθηματική, διανοητική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη. Αν και είναι καλύτερο να ξεκινήσετε όταν είναι ακόμα βρέφος, μπορείτε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη και να συνδεθείτε με το παιδί σας σε οποιαδήποτε ηλικία. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε την αρχή (σελ. 137-138).

Οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας σχολικής ηλικίας

Θα πρέπει να δείχνετε ενδιαφέρον για ό,τι ενδιαφέρει το ίδιο. Με πιο απλά λόγια, μπείτε στον δικό του κόσμο.

Μην εκφράζετε υπερβολικές απειλές, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χάσετε τη σύνδεσή σας με το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενήμερο για τους κανόνες και τις συνέπειες της μη τήρησής τους, πράγμα που εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για απειλή.

Μην το παρακάνετε να κρατάτε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας και να προσαρμόζετε τις αντιδράσεις σας στην περίσταση.

Να δείχνετε εμπιστοσύνη. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε.

Να είστε εχέμυθοι. Αν η κόρη σας σας πει ένα μυστικό, κρατήστε το. Μην προδίδετε την εμπιστοσύνη της ξεφουρνίζοντάς το σε ένα μέλος άλλης οικογένειας σε έναν φίλο, εκτός βέβαια αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον που να μπορούν να εμπιστευτούν. Δεν θέλετε να είστε εσείς το άτομο αυτό;

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ενδιαφέρονται για τις απόψεις των συνομηλίκων τους. Για αυτό και δεν πρέπει να διορθώνετε το παιδί σας μπροστά στους φίλους και συμμαθητές του, αλλά να το παίρνετε παράμερα και να του ψιθυρίζετε στο αυτί αυτό που θέλετε ή να το αφήνετε για αργότερα.

Συνδεθείτε με το παιδί λέγοντάς του ιστορίες από τη δική σας παιδική ηλικία. Τα παιδιά ενδιαφέρονται να ακούσουν για περιπτώσεις που περάσατε κάτι παρόμοιο με αυτό που περνούν τα ίδια τώρα και να μάθουν πώς το χειριστήκατε. Τα βοηθά επίσης να σας μάθουν καλύτερα» (σελ. 141-144).

 

«Η εμπιστοσύνη είναι ο καρπός μιας σχέσης στην οποία ξέρετε ότι σαν αγαπούν» William P. Young

 

Πηγή:

Rebecca Eanes. 2018. Θετικοί γονείς, ευτυχισμένα παιδιά.  Οδηγός ανατροφής. Εκδόσεις Πεδίο.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου