Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Παιδιά με ή χωρίς άγχος και το μοίρασμα κρεβατιού με τους γονείς

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και να αναζητούν κάποιο άλλο άτομο για να κοιμηθούν μαζί, καταφεύγοντας συνήθως στο κρεβάτι των γονιών ή της μητέρας. Η συγκοίμηση, δηλαδή από κοινού ύπνος στο ίδιο κρεβάτι του παιδιού και του γονιού ή των γονιών του είναι πιο συχνή σε παιδιά με έντονα επίπεδα άγχους. Η συγκοίμηση σχετίζεται με πιο προβληματικά πρότυπα ύπνου στα παιδιά με άγχος, καθώς έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν μεγαλύτερη ενδοατομική μεταβλητότητα στη διάρκεια του ύπνου και μετατοπισμένους χρόνους ύπνου και αφύπνισης. Παιδιά σχολικής ηλικίας με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίζουν επίμονους νυχτερινούς φόβους και προβλήματα στην έναρξη του ύπνου, με αποτέλεσμα να αναζητούν τη συγκοίμηση. 

Τα αγχώδη παιδιά που προτιμούν τη συγκοίμηση είναι πιθανό να βιώσουν μεγαλύτερη αλλαγή στον χρόνο του ύπνου τους, δηλαδή καθυστέρηση στον ύπνο, μετατόπιση του ύπνου και εναλλαγές στην ώρα έναρξης. Τα παιδιά που προσπαθούν να αποφύγουν το νυχτερινό άγχος επιλέγοντας να κοιμηθούν με τους γονείς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους μεταβάλλοντας την ώρα του ύπνου τους αργότερα ώστε να συμπέσει με την ώρα ύπνου των γονιών. Μια αλλαγή στον χρόνο έναρξης του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τους βιολογικούς ρυθμούς ύπνου του ατόμου, προκαλώντας μεγαλύτερη συναισθηματική δυσφορία και συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα πρότυπα ύπνου και εγρήγορσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρυθμικότητα του ύπνου, δηλαδή στην κανονικότητα των προγραμμάτων ύπνου στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι διαταραχές στον ύπνο στα παιδιά σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στη συμπεριφορά των παιδιών, στις επιδόσεις τους στο σχολείο και στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα συναισθήματα.

Συμπερασματικά, μέσα από την έρευνα των Palmer και συν. (2018) φαίνεται πως η συγκοίμηση είναι πιο κοινό χαρακτηριστικό σε παιδιά με σοβαρές μορφές άγχους. Η πλειονότητα των παιδιών με αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Η συγκοίμηση που επιλέγουν πιο συχνά τα αγχώδη παιδιά διαταράσσει τα υγιή πρότυπα ύπνου. Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στο άγχος και στα πρότυπα του ύπνου είναι άμεση, καθώς η συχνή συγκοίμηση αποτελεί παράγοντα κινδύνου ή διατήρησης της παθολογίας του άγχους σε σχέση με τις διαταραγμένες πρακτικές ύπνου.

 

Πηγή:

Palmer, C.A., et al. (2018). Co-sleeping among school- aged anxious and non-anxious children: Associations with sleep variability and timing. Journal of Abnormal Child Psychology, 46 (6), 1321-1332.

 

    Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου