Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Η συμβολική γλώσσα στον μύθο, στα παραμύθια, στο τυπολογικό και στο μυθιστόρημα

«Ο μύθος, όπως και το όνειρο, προσφέρει μια αφήγηση για ένα περιστατικό που συμβαίνει στον χώρο και στον χρόνο, μια αφήγηση που εκφράζει σε συμβολική γλώσσα θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες, εμπειρίες της ψυχής στις οποίες βρίσκεται η πραγματική σημασία του μύθου. Αν δεν μπορέσουμε να συλλάβουμε το πραγματικό νόημα του μύθου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις δύο εκδοχές: είτε ο μύθος είναι μια προεπιστημονική, απλοϊκή εικόνα του κόσμου και της ιστορίας και, στην καλύτερη περίπτωση, ένα προϊόν ποιητικά εξωραϊσμένης φαντασίας, ή και αυτή είναι η στάση του ατόμου που πιστεύει ορθόδοξα στον μύθο, το φανερό περιεχόμενο του μύθου είναι αληθινό και πρέπει να το δεχτούμε σαν μια σωστή έκθεση γεγονότων που αληθινά έγιναν στην πραγματικότητα. 

 

Η τελευταία αυτή εκδοχή φαινόταν οπωσδήποτε σωστή στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα για τον δυτικό πολιτισμό, βαθμιαία όμως άρχισε να επιβάλλεται μια άλλη άποψη. Σήμερα πιστεύεται ότι το σημαντικό βρίσκεται στη θρησκευτική και φιλοσοφική σημασία του μύθου και ότι το φανερό περιεχόμενο είναι η συμβολική έκφραση αυτής της σημασίας. Αλλά ακόμα και σχετικά με ό, τι αφορά το φανερό περιεχόμενο, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλό το προϊόν μιας φανταστικής επινόησης ‘’πρωτόγονων’’ ανθρώπων, αλλά περιέχει τρυφερές αναμνήσεις του παρελθόντος.

Στην πρώτη σειρά ανάμεσα σε εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο για μια νέα εξήγηση του μύθου βρίσκονται ο Μπαχόφεν και ο Φρόιντ. Ο πρώτος με απαράμιλλη οξυδέρκεια και διαύγεια συνέβαλε τον μύθο με τη θρησκευτική και την ψυχολογική, καθώς και με την ιστορική σημασία του. Ο δεύτερος συνέλαβε σημαντικά στην εξήγηση του μύθου εισάγοντας την κατανόηση της συμβολικής γλώσσας με βάση την ερμηνευτική των ονείρων. Αυτό πρόσφερε, μπορούμε να πούμε περισσότερο έμμεση παρά άμεση βοήθεια στη μυθολογία, γιατί ο Φρόιντ είχε την τάση να βλέπει στον μύθο καθώς και στο όνειρο, μόνο την έκφραση των παράλογων αντικοινωνικών παρορμήσεων και όχι τόσο τη σοφία των περασμένων γενεών, εκφρασμένη σε μια ειδική γλώσσα, τη γλώσσα των συμβόλων» (σελ. 195-196).

«Ο οιδιπόδειος μύθος προσφέρει το πιο χτυπητό παράδειγμα της μεθόδου του Φρόυντ για την ερμηνεία του μύθου και ταυτόχρονα μια θαυμαστή ευκαιρία για μια διαφορετική εξήγηση, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζεται ότι το κεντρικό θέμα του μύθου δεν είναι οι σεξουαλικές επιθυμίες αλλά μια από τις πιο βασικές απόψεις των διαπροσωπικών σχέσεων, η στάση απέναντι στην εξουσία. Αποτελεί ταυτόχρονα μια απόδειξη των παραμορφώσεων και των αλλαγών που έχουν υποστεί οι αναμνήσεις των παλιότερων κοινωνικών μορφών και ιδεών κατά τη διαμόρφωση του φανερού περιεχομένου του μύθου» (σελ. 196).

«Ο μύθος μπορεί να εξηγηθεί σαν σύμβολο, όχι της αιμομικτικής αγάπης ανάμεσα στη μητέρα και τον γιο, αλλά σαν εξέγερση του γιου ενάντια στην εξουσία του πατέρα, της πατριαρχικής οικογένειας. Ο γάμος του Οιδίποδα με την Ιοκάστη δεν είναι παρά δευτερεύον στοιχείο, δεν είναι παρά ένα από τα σύμβολα της νίκης του γιου, που παίρνει τη θέση του πατέρα του και μαζί με αυτήν και όλα του τα προνόμια» (σελ. 201).

 

Πηγή:

Έριχ Φρομ. 1975. Η ξεχασμένη γλώσσα. Εκδόσεις Μπουκουμάνη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου