Του Μισέλ Ντέτι
«Ο Λακάν, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης ψυχανάλυσης, αγαπήθηκε παθιασμένα και μισήθηκε επίσης σφοδρά από τους επικριτές του.
Υπήρξε άτομο έξω από τα συνηθισμένα μέτρα, παθιασμένος και μεγαλοφυής. Εμβαθύνοντας στα γραπτά του, στο έργο του, μπαίνει κανείς σε μια ασύγκριτα πλούσια περιπέτεια, όπου συμπορεύονται το απόλυτο όραμα της φροϋδικής θεωρίας με μια πρωτόφαντη και ανατρεπτική προσωπική διερεύνηση.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ουσία της λακανικής σκέψης χωρίς να παραλείπει τα συμφραζόμενα, χωρίς να αποφεύγει την αναφορά στην ίδια την προσωπικότητά του και στα πάθη που υποκίνησε.
Η διάρκεια της ψυχαναλυτικής θεραπείας, το στάδιο του καθρέφτη, το πραγματικό, το συμβολικό, το φαντασιακό, η αντίσταση, η μεταβίβαση, ο ναρκισσισμός, η επιθυμία, η αγάπη, το μίσος, ο ευνουχισμός, ο αποκλεισμός, το όνομα του Πατρός είναι ορισμένες από τις έννοιες που εξετάζονται και αποσαφηνίζονται πλήρως.
Πρόκειται για ένα έργο που, σαν μίτος της Αριάδνης, θα βοηθήσει όσους θέλουν να κατανοήσουν επιτέλους το φαινόμενο Λακάν και να βρουν τον δρόμο τους μέσα στον λαβύρινθό του.
Γραμμένο με αμεσότητα, το βιβλίο καινοτομεί συνδυάζοντας το ευχάριστο, διδακτικό και συνοπτικό ύφος με μια διεισδυτική προσέγγιση. Ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας την απόλαυση που αντλεί ακολουθώντας τον Λακάν στην περιπέτεια της ανακάλυψης του ανθρώπου» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Το υποκείμενο μπορεί να βυθιστεί στην τρέλα μόνο επειδή είναι ανθρώπινο, δηλαδή επειδή διαθέτει όλα όσα αποτελούν χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Το πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στις ίδιες του τις φαντασιώσεις» (σελ. 58).
«Ο πατέρας ταυτίζεται, μέσω των νόμων της συμβολικής οργάνωσης και της γλώσσας με τον Νόμο. Στο όνομα του πατρός πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολική λειτουργία, η οποία, από την αυγή των ιστορικών χρόνων, ταυτίζει το πρόσωπό του με τη μορφή του νόμου» (σελ. 89).
«Πίσω από τον πραγματικό πατέρα κρύβεται ένας φανταστικός πατέρας, που είναι φύλακας των Νόμων τους οποίους υποθέτουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε, αυτοί οι Νόμοι ανταποκρίνονται στην εντελώς υποκειμενική συμβολική οργάνωσή μας. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η συμβολοποίηση που εμπεριέχεται στην έννοια του πατρός είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ψυχανάλυση» (σελ. 90).
Πηγή:
Μισέλ Ντετί. 1998. «Εισαγωγή στην ψυχανάλυση του Λακάν». Εκδόσεις Καστανιώτη.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου