Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Μια διδακτική Ινδική ιστορία…

Η ιστορία που ακολουθεί συνήθως χρησιμοποιείται προκειμένου να εξηγηθεί η συμβολή των θεωριών προσωπικότητας στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς… ας δούμε τι μπορεί να μας διδάξει! 

«Έξι τυφλοί σοφοί από την Ινδία συνάντησαν έναν ελέφαντα και επιχείρησαν να αναγνωρίσουν τη μορφή του ψηλαφώντας την. Ο πρώτος άγγιξε το ελεφαντόδοντο και αποφάνθηκε: “Αυτό που λέγεται ελέφαντας μοιάζει πολύ με το ακόντιο”. Ο δεύτερος αφού ψηλάφησε τα πλευρά του ζώου και διαπίστωσε ότι ήταν ψηλά και επίπεδα, κατέληξε στο συμπέρασμα: “Αυτό το ζώο είναι όπως ένας τοίχος”. Ο τρίτος πιάνοντας το πόδι του ελέφαντα αναφώνησε: “Ξέρω ήδη τι βρίσκεται μπροστά μας! Αυτό το ζώο είναι ένα δέντρο”. Ο τέταρτος εξέτασε την προβοσκίδα και είπε: “Ο λεγόμενος ελέφαντας είναι στην πραγματικότητα ένα φίδι”. Ο πέμπτος, αφήνοντας το χέρι του να γλιστρήσει πάνω από το αυτί, αναφώνησε: “Έχω την απάντηση! Αυτό το ζώο είναι όπως μια βεντάλια”. Ο έκτος έπεσε πάνω στην ουρά του ελέφαντα και ψηλαφώντας την συμπέρανε: “Ακούστε την απόφασή μου, αυτό το ζώο είναι όπως ένα σχοινί”. Και έτσι οι τυφλοί σοφοί άρχισαν μια έντονη και διαρκή διαμάχη για τη μορφή του ελέφαντα. Ο καθένας εξετάζοντας μέρος του συνόλου είχε δίκιο, ωστόσο σε όλους διέφευγε η συνολική εικόνα του ζώου».

Έτσι, με αφορμή αυτή την ιστορία τίθεται ένα βασικό ψυχολογικό ερώτημα: «μήπως οι ερευνητές των θεωριών προσωπικότητας χειρίζονται τα ζητήματα που τους απασχολούν όπως οι τυφλοί σοφοί»; Μήπως λόγου χάρη εξετάζουν την προσωπικότητα με παρόμοιο τρόπο που κάποιοι θα εξέταζαν το πρόσωπο ενός αγνώστου, δηλ. άλλος να γοητευθεί από τα μάτια, άλλος από τα χείλη, άλλος από τη μύτη κοκ; Οπωσδήποτε, ίσως να προβαίνουμε σε υπεραπλουστεύσεις με τέτοιου είδους παραλληλισμούς, όμως το ουσιαστικό που προκύπτει είναι ότι αναδεικνύεται ένα πρόβλημα επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πώς θα έπρεπε να προσεγγίζεται ένα ζητούμενο έρευνας (Cervon & Pervin, 2013).

 

Πηγή:

D. Cervone & L. Pervin, 2013, Θεωρίες Προσωπικότητας, έρευνα και εφαρμογές, Εκδόσεις Gutenberg.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου