Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού
Το βιβλίο της McBride, που εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, διαπραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως τις πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά σχέσεων όπου το ένα μέλος έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει ότι η McBride «για άλλη μια φορά μας παίρνει από το χέρι και μας φέρνει σε επαφή με τα σφάλματά μας». Προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά του θύτη ή του θύματος, στόχος είναι η καταγραφή της δυσφορίας που μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε ένα ζευγάρι.
«Το βιβλίο αναδεικνύει τα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού με εξαιρετική καθαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως και στο ‘Υπάρχει χώρος για μένα;’, Εκδόσεις Πορφύρα 2018, η Karyl Mc Bride μας δείχνει πως κινείται σαν στο σπίτι της! Το επίμονο και ευαίσθητο άγγιγμά της σε αντίστοιχες υποδομές σχέσεων, προδίδει, εκτός από τη βαθιά επιστημονική της γνώση και τη βιωματική της ενσυναίσθηση» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο ασχολείται με το ερώτημα: «Πώς καταλαβαίνω αν σχετίζομαι με έναν νάρκισσο;» και περιγράφει τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του γάμου, όπου το ένα μέλος ή το κάθε μέλος συνειδητοποιεί ότι «αυτός δεν είναι ο άνθρωπος που παντρεύτηκα». Σε περίπτωση που το άτομο καταλήξει ότι βρίσκεται σε μια τέτοιου είδους σχέση το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει την απελευθέρωση ή όχι, όπου η συγγραφέας- θεραπεύτρια με αρκετά αναλυτικό τρόπο μας περιγράφει τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να απαλλαγούμε από αυτή τη σχέση.
Ο άνθρωπος που επιλέγουμε παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί τον θεραπευτή της ζωής μας, μέσα από τον οποίο προσδοκούμε ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απωθημένων μας. Όταν βλέπουμε ότι ο σύντροφός μας δεν μπορεί να καλύψει τις δικές μας ανάγκες, καθώς είναι απασχολημένος και προσανατολισμένος στις δικές του ανάγκες, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ο θεραπευτής μας και απογοητευόμαστε. Η ναρκισσιστική ματαίωση ενισχύει στο ζευγάρι τον πόνο και κύριο χαρακτηριστικό αποτελούν οι συγκρούσεις και διενέξεις μεταξύ τους.
Η συγγραφέας αναφέρεται στην ελπίδα που είχε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους να βγάλουν νόημα από τις πολλές περιπλοκές που προκάλεσαν στη ζωή τους οι δυσλειτουργικές τους οικογένειες και να τους οδηγήσει να γιατρευτούν από την κληρονομιά μιας διαστρεβλωμένης αντίληψης για το τι είναι αγάπη, κάτι που αποτελεί συνέπεια του τρόπου που μεγάλωσαν. Η ίδια αναφέρει ότι διαπίστωσε ότι ο ναρκισσισμός πέρα από τα όρια του απλού εγωισμού και της ματαιοδοξίας, ως διαταραχή προσωπικότητας, αποτελεί κυρίαρχη αιτία για πολλά οικογενειακά προβλήματα. Μια στενή σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να είναι συναρπαστική και να απορροφά ολοκληρωτικά το άτομο, συχνά όμως καταλήγει σε ένα εσωτερικό άδειασμα. Το άτομο νιώθει ότι έχει καταναλώσει τον εαυτό του, τις ελπίδες του, τα όνειρά του, την πνευματική του ηρεμία…
Πηγή:
McBride, K. (2019). Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού. Αθήνα: Πορφύρα.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου