Του Άρτουρ Σοπενάουερ
«Η αριστοτελική αρχή, ότι στα πάντα πρέπει να βρίσκουμε την μέση οδό, δεν ταιριάζει και πολύ με την ηθική αρχή, χάριν της οποίας την έθετε ως βάση: θα μπορούσε όμως κάλλιστα να αποτελεί τον καλύτερο γενικό κανόνα ευφυΐας, τον καλύτερο οδηγό για μιαν ευτυχισμένη ζωή.

Η τέχνη να είσαι ευτυχισμένος, έτσι όπως μπορέσαμε να ανασυγκροτήσουμε, περιέχει ακριβώς 50 κανόνες για την ζωή. Αυτοί είναι, όπως και στον Gracian, διατυπωμένοι ως αποφθέγματα γαλλικού τύπου, δηλαδή ως θεωρήσεις, στοχασμοί και παρατηρήσεις, με έκταση κατά τι μεγαλύτερη του ρητού, του γνωμικού ή του αφορισμού, και συνίστανται είτε σε υπόδειξη είτε σε παιδαγωγική συμβουλή και προτροπή, η οποία επεξηγείται ενδεχομένως από κάποιο βραχύ σχόλιο, που με τη σειρά του αποτελεί ένα ηθικοφιλοσοφικό επιχείρημα ή προσφέρει κάποιο παράδειγμα» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Κάποιοι από τους 50 κανόνες διαβίωσης:
«1. Ερχόμαστε στον κόσμο γεμάτοι απαιτήσεις για ευτυχία και απολαύσεις και διατηρούμε την τρελή ελπίδα, ότι θα το καταφέρουμε, μέχρι που το πεπρωμένο μας χτυπά σκληρά και μας δείχνει, ότι τίποτε δεν είναι δικό μας αλλά όλα είναι δικά του, αφού έχει αδιαφιλονίκητα δικαιώματα όχι μόνο σε ότι κατέχουμε κι έχουμε αποκτήσει αλλά ακόμη και στα χέρια μας, στα πόδια μας, στα μάτια και στα αυτιά μας, ακόμη και στη μύτη μας μέσα στο πρόσωπο…
2. Αποφυγή του φθόνου.
Ποτέ δεν θα ευτυχήσεις, εάν σε βασανίζει το γεγονός ότι κάποιος άλλος είναι ευτυχέστερος. Σενέκας.
3. Πέραν του νοητού και εμπειρικού χαρακτήρα υπάρχει κι ένας τρίτος που θα έπρεπε να αναφέρουμε, διαφορετικός από αυτούς τους δύο, ο επίκτητος χαρακτήρας. Αυτός αποκτάται στην πορεία της ζωής, μέσω της τριβής μέσα στον κόσμο, και περί αυτού γίνεται λόγος, οπότε ένας άνθρωπος επαινείται επειδή έχει χαρακτήρα ή ψέγεται επειδή δεν έχει.
4. Περί της σχέσεως των αξιώσεων προς την ιδιοκτησία. Ποτέ δεν αισθάνεται κάποιος ότι στερείται αγαθών, των οποίων την κτήση ουδέποτε σκέφτηκε να αξιώσει, αφού και δίχως αυτά είναι ευχαριστημένος.
5. Το φυσικό ατομικό μέτρο της οδύνης.
6. Ας κάνουμε αυτοβούλως ότι μπορούμε και αυτοβούλως ας υποφέρουμε όσα πρέπει.
7. Καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε κάτι ώριμα, πριν το κάνουμε πράξη» (σελ. 27-52).
Πηγή:
Άρτουρ Σοπενάουερ. 2019. Η τέχνη να είσαι ευτυχισμένος. Εκδόσεις Αργοναύτης.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου