Του Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ

«Μπορεί ο Νίτσε να βελτιώσει την καθημερινή σας διαδρομή στη δουλειά; Ποια θα ήταν η γνώμη του Φρόιντ σχετικά με την ανακούφιση που σας προσφέρουν τα ψώνια; Και τι θα έλεγε ο Πλάτωνας, σχολιάζοντας τον τρόπο που διαβάζετε βιβλία;
Το Πρωινό με τον Σωκράτη εξηγεί ποια στάση θα τηρούσαν οι σπουδαιότεροι διανοητές της Ιστορίας απέναντι σε όλα όσα κάνουμε επί καθημερινής βάσης, από τον τρόπο που πηγαίνουμε στη δουλειά μας και στις επισκέψεις μας στο γυμναστήριο, μέχρι την προετοιμασία του φαγητού και την ώρα που πέφτουμε να κοιμηθούμε.
Αντλώντας στοιχεία από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την πολιτική και την ψυχολογία, ο Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ μας επισημαίνει τρόπους με τους οποίους η καθημερινή μας ζωή μπορεί να βελτιωθεί, έχοντας ως οδηγό μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες απόψεις που διατυπώθηκαν στην ιστορία του ανθρώπου. Το πρωινό, όπως το μεσημεριανό και το βραδινό- καθώς και όλα όσα προηγούνται και έπονται-, δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά ίδια» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Το γεύμα με τους γονείς μας ίσως έχει περισσότερη σημασία από όση νομίζουμε. Αν έχουμε μεγαλώσει συνηθισμένοι να θεωρούμε τα γεύματα ως τελετές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό αξιόλογες για την επίδειξη ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, είναι απλώς η μια άκρη του νήματος. Ακόμη κι αν εμφανίζονται μονάχα στο συμβολικό επίπεδο και δεν πάρουν ποτέ μορφή με τις δραματικές επιλογές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι δεσμοί ανάμεσα σε γονείς, παιδιά και τροφή είναι εξαιρετικά ισχυροί και οι επιπτώσεις μπορούν να είναι εξίσου βαριές. Όμως, ακόμη κι αν αυτά τα παράδοξα δεν αρκούν, υπάρχει ένα επιπλέον ακόμη πιο σπαρακτικό, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι οι γονείς αλλά τα παιδιά εκείνα που θυσιάζονται μέσω της τροφής. Μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το παράδοξο μέσα από την εκπληκτική δουλειά του Μπερτ Χέλινγκερ, ο οποίος θα περιγράψει μιαν ακραία περίπτωση, και στη συνέχεια θα στραφούμε στον Τόμας Μάλθους, τον θεμελιωτή της σύγχρονης δημογραφίας, ο οποίος θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί τροφή και θυσία συμβαδίζουν ακόμη και κάτω από τις πλέον συνηθισμένες καταστάσεις και γιατί το να γευματίσουμε με τους γονείς μας ίσως είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση» (σελ. 115-116).
Πηγή:
Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ. 2010. Πρωινό με τον Σωκράτη. Εκδόσεις Ψυχογιός.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου