Κάθε δευτερόλεπτο ζούμε μια καινούργια και μοναδική στιγμή του σύμπαντος, μια στιγμή που δεν θα υπάρξει ξανά…
Και τι διδάσκουμε στα παιδιά μας; Τα διδάσκουμε πως δύο και δύο κάνουν τέσσερα και πως το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Πότε θα τα διδάξουμε και ποια είναι;
Πρέπει να πούμε στον καθένα: Ξέρεις τι είσαι; Ένα θαύμα. Είσαι μοναδικός/ή. Στους αιώνες που πέρασαν, δεν υπήρξε άλλο παιδί σαν κι εσένα. Κανένα δεν είχε τα πόδια σου, τα χέρια σου, τα επιδέξια δάχτυλα σου, τον τρόπο που κινείσαι.
Μπορείς να γίνεις ένας Σαίξπηρ, ένας Μιχαήλ Άγγελος, ένας Μπετόβεν. Έχεις την ικανότητα να γίνεις τα πάντα. Ναι, αποτελείς ένα θαύμα! Κι όταν μεγαλώσεις, είναι ποτέ δυνατό να βλάψεις κάποιον που αποτελεί, όπως κι εσύ, ένα θαύμα;
Όλοι πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο αντάξιο των παιδιών του. (Pablo Casals)
Λίγες γραμμές με λόγια μεστά από τον σπουδαίο μουσικό Pablo Casals! Ίσως, κι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια και την αξία της «αυτοπραγμάτωσης» στην οποία αναφέρεται τόσο συχνά η επιστήμη της ψυχολογίας. Όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας ένα δυναμικό, το οποίο πολλές φορές δεν το γνωρίζουμε. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι το δυναμικό δεν υπάρχει. Είναι εκεί και περιμένει να το ενεργοποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε, βάζοντας σε λειτουργία τα ταλέντα μας, τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας, προκειμένου να γίνουμε ο άνθρωπος που «μπορούμε» και φυσικά που θέλουμε να γίνουμε.
Το ποιος μπορούμε να γίνουμε εξαρτάται από το περιβάλλον, από τις προσλαμβάνουσες που θα πάρουμε, και τα εφόδια, τόσο τα υλικά, όσο και τα πνευματικά, από το ξεκίνημα της ζωής μας και κατά τη διάρκεια της πορείας μας, αλλά το σημαντικότερο και ίσως το καθοριστικότερο, εξαρτάται κι από τις επιθυμίες μας, από το πώς εμείς οι ίδιοι φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο μέλλον.
Ο Casals πάει πέρα από την εκπαίδευση, από όσα θα διδαχθούμε στο σχολείο και μιλά για κάτι πολύ βαθύτερο… κάνει λόγο για μόρφωση. Η μόρφωση δε συναρτάται προς το πλήθος των γνώσεων ή των πτυχίων που έχει αποκτήσει κάποιος, αλλά συνδέεται με τις αρετές και τις αξίες του χαρακτήρα, με την ευρύτητα του πνεύματος, την κριτική σκέψη και την αντιληπτική ικανότητα, μα πάνω από όλα με την ευγένεια και τη δύναμη της ψυχής.
Για να κατορθώσεις όμως να έχεις μια ευγενική και δυνατή ψυχή, προϋπόθεση είναι να μάθεις ποιος είσαι, που βρίσκεσαι και που μπορείς να φτάσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο σπουδαίος ψυχαναλυτής, ο Έριχ Φρομ είχε αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του με τίτλο: “Η Τέχνη της Αγάπης”, πως «η λαχτάρα να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας και το συνάνθρωπό μας εκφράστηκε στο Δελφικό ρητό: “γνώθι σαυτόν”, το οποίο είναι η πρωτοπηγή όλης της ψυχολογίας».
Γνώθι σαυτόν, λοιπόν, δηλαδή γνώση του πραγματικού, του αληθινού μας εαυτού, προκειμένου να γίνουμε ό, τι και όσα μπορούμε να γίνουμε, με γνώμονα όμως τον σεβασμό, και κατ’ επέκταση την αγάπη για όλους τους άλλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι είναι ανεπανάληπτοι και μοναδικοί, ακριβώς όπως το «θαύμα» που είμαστε εμείς!
Πηγές:
Each of Us a Marvel (Pablo Casals quote) | Polly Castor/retrieved at 10am, 9/3/23
Έριχ Φρομ, 2015, Η Τέχνη της Αγάπης, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου