Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ποιος είναι πιο ευάλωτος στο να παντρευτεί έναν νάρκισσο;

«Όλοι μας μπορεί να φανούμε ευάλωτοι σε κάποιον απατεώνα, και οι ναρκισσιστές είναι ικανότατοι ηθοποιοί. Είναι πολύ καλοί στο να παρουσιάζουν μια τέλεια ενορχηστρωμένη εικόνα του τι θέλουν να δείτε και να πιστέψετε. Διαθέτουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να δείχνουν στον κόσμο μόνο το προσωπείο που επιλέγουν εκείνοι.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθιστούν κάποιον πιο ευάλωτο απέναντι σε έναν νάρκισσο. Πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου είναι το να έχεις μεγαλώσει σε μια οικογένεια στην οποία ο ένας ή και οι δύο γονείς ήταν νάρκισσοι. Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ναρκισσιστικές οικογένειες δεν διαθέτουν ένα πρότυπο για μια υγιή σχέση αγάπης. Αυτό που έχουν μάθει είναι πως η αγάπη έχει να κάνει είτε με το ‘τι μπορώ να κάνω για σένα’, είτε με το ‘τι μπορείς να κάνεις για μένα’. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα σε σχέσεις εξάρτησης ή συν-εξάρτησης. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων υποφέρουν στην ενήλικη ζωή τους από μια αυτοαμφισβήτηση που τα παραλύει, και από μια αίσθηση ότι δεν είναι ποτέ επαρκή. Η ακατανίκητη έλξη που αισθάνεστε για έναν νάρκισσο ενδέχεται να έχει βαθιές, ασυνείδητες ρίζες, να συνιστά μια επιθυμία να ελέγξετε το τραύμα που βιώσατε μεγαλώνοντας με έναν νάρκισσο. Προσπαθώντας ασυνείδητα να ξεπεράσετε την κληρονομιά του παρελθόντος σας –τη λαχτάρα σας για αποδοχή και αγάπη, την απουσία φροντίδας-, ενδέχεται να αναζητήσετε έναν σύντροφο που θα μοιάζει με τον ναρκισσιστικό γονέα σας.

Το ερώτημα «Εάν δεν μπόρεσαν να με αγαπήσουν η ίδια η μητέρα μου και ο ίδιος ο πατέρας μου, τότε ποιος;» μπορεί να μεταφραστεί σε «Θα κάνω τα πάντα, ώστε αυτός ο άνθρωπος να με αγαπήσει». Κάπως έτσι βρίσκεστε σε μια συνθήκη κατά την οποία πασχίζετε να αγαπάτε αρκετά, ώστε να κάνετε τον σύντροφό σας να σας αγαπήσει. «Δεν μπόρεσα να το πετύχω όταν ήμουν παιδί, θα το κάνω τώρα». Είναι πραγματικά κάτι το εξαντλητικό!» (σελ. 53-54).

 


Πηγή:

McBride, K. (2019). Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού. Αθήνα: Πορφύρα.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου