Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Αλλάξτε του τα φώτα!


Το φως είναι ένα ερέθισμα που επιδρά στην αντίληψη των ανθρώπων, καθώς επίσης στην υγεία και την ψυχολογική τους ευημερία, στην καθημερινή τους ζωή. Το φως μπορεί να βελτιώσει ή να διακόψει τον ύπνο, τη σκέψη και γενικά την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Από ψυχολογικής άποψης, όταν αναφερόμαστε στο φως είναι σαν να βυθιζόμαστε στα βάθη της ψυχής, αγγίζοντας τα όρια καθώς και τις δυνατότητες των αντιληπτικών μας δεξιοτήτων, μιας και το φως επηρεάζει ταυτοχρόνως και τη σωματική υγεία και ευεξία μας αλλά και την ψυχική, γεγονός που η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί.

Ασφαλώς θα έχουμε παρατηρήσει τον φωτισμό σε ένα ιερό περιβάλλον, όπως μια εκκλησία, και την αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και ψυχικής ανάπαυσης που μας προκαλεί. Ακόμη, ίσως έχουμε βιώσει το μυστήριο και την αγωνία σε μια θεατρική παράσταση σε μια ημιφωτεινή σκηνή, όπου οι προβολείς πέφτουν πάνω σε έναν ή περισσότερους ηθοποιούς κατευθύνοντας τα μάτια μας στο σημείο της σκηνής που επιθυμεί ο σκηνοθέτης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις αίθουσες μουσείου ή στις γκαλερί τέχνης, όπου οι σχεδιαστές του φωτός εστιάζουν τόσο στις λειτουργικές όσο και στις αισθητικές πτυχές προκειμένου να μεταβάλλουν τους εσωτερικούς χώρους και να προσδώσουν κάποιες υποκειμενικές εντυπώσεις παίζοντας με το εύρος μεταξύ των ακραίων πηγών φωτός που μπορεί να είναι πολύ φωτεινό, αχνό, ομοιόμορφο, μη ομοιόμορφο, κεντρικό, περίμετρο, ζεστό, δροσερό κ.ο.κ.


Το φως αποτελεί έναν γνωστικό χάρτη, που καθοδηγεί και κατευθύνει το άτομο στην ανακάλυψη του εξωτερικού περιβάλλοντος παρέχοντας τα ερμηνευτικά κλειδιά μιας όλο και πιο περίπλοκης πραγματικότητας. Ακόμη και το σκοτάδι, που είναι το αντίθετο του φωτός, μας παρέχει μια αισθητική στέρηση, και επιδρά στη νευροαντιληπτική σφαίρα του ατόμου. Το σκοτάδι αλλάζει την αντίληψη της πραγματικότητας, εφόσον δεν βλέπουμε καθαρά τον κόσμο που μας περιβάλλει, κι έτσι αναλόγως με την περίσταση ή τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε μας διακατέχουν συναισθήματα είτε φόβου, είτε αντίστροφα μεγαλύτερης άνεσης, ελευθερίας και χαλαρότητας, είτε μεγαλύτερης αισθητικής απόλαυσης, όπως στην περίπτωση της Τέχνης του Φωτός (Light Art).  


Το εύρος της έκθεσης σε μια πηγή φωτισμού και τα χρώματά της, ο θερμός ή ψυχρός φωτισμός είναι ικανά να διεγείρουν την αντιληπτική μας ικανότητα και να προκαλέσουν συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις ή συμπεριφορές. Τα ερεθίσματα που προκύπτουν μέσω του φωτισμού μπορούν να μας διεγείρουν, να μας εντυπωσιάσουν, να μας παρακινήσουν, ακόμη και να μας θεραπεύσουν παράγοντας ευεξία, δημιουργώντας μια αίσθηση αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον. 


Το κάθε χρώμα φωτός φέρει συγκεκριμένους συμβολισμούς. 

Το μαύρο χρησιμοποιείται για να απεικονίσει την εξουσία, τη δύναμη, το κακό, τη νοημοσύνη, το αδυνάτισμα, τον θάνατο και το πένθος, την κομψότητα, το μυστήριο, τον φόβο, το κύρος και την επιθετικότητα. 

Το πράσινο είναι γνωστό ως πάροχος δύναμης, είναι το χρώμα της φύσης. Διεγείρει την ανάπτυξη των ορμονών, ενώ ενισχύει τους μυς, τα οστά και άλλους ιστούς. Επιπλέον, το πράσινο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ απεικονίζει τη φύση, την ανάπτυξη, τη δροσιά, το χρήμα, την υγεία, την ηρεμία, την αρμονία, τη γαλήνη, τη γονιμότητα, την ασφάλεια και τη φιλοδοξία. 


Το μπλε, γνωστό και ως ειρηνοποιό χρώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση ή για να ηρεμήσει τους ανθρώπους, αλλά και να παρέμβει σε διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού. Το μπλε μπορεί να απεικονίσει την εμπιστοσύνη, την πίστη, τη σοφία, τη νοημοσύνη, την αλήθεια, την ειλικρίνεια, την καθαριότητα, τον αέρα, τον ουρανό, το νερό, την υγεία και την ηρεμία.

Το μωβ χρώμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συναισθηματικής και της ψυχικής αγωνίας, ενώ απεικονίζει τα δικαιώματα, την εξουσία, την αρχοντιά, την πολυτέλεια, τη φιλοδοξία, τη σοφία, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία, τη δημιουργικότητα, τη μαγεία και τον ρομαντισμό.  

Το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται για να απεικονίσει την αγάπη, τον ρομαντισμό, τη ζέστη, την άνεση, τον ενθουσιασμό, την ενέργεια, την ένταση, τη ζωή, το πάθος, τον κίνδυνο, την ηγεσία, το θάρρος και τη φιλία.


Το πορτοκαλί είναι γνωστό ως το χρώμα της δημιουργικότητας, καθώς διεγείρει τη δημιουργική σκέψη και βοηθά στην εκδήλωση νέων ιδεών. Το πορτοκαλί μπορεί να απεικονίσει την ευτυχία, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό, τη ζεστασιά, τον πλούτο, την ευημερία, την αλλαγή και τη διέγερση. 

Το κίτρινο μερικές φορές μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία για κατάθλιψη, ενώ μπορεί να απεικονίσει την ευτυχία, το γέλιο, την ευθυμία, τη ζεστασιά, την αισιοδοξία, την πείνα, την ένταση, την απογοήτευση, τον θυμό, την προσοχή, την προφύλαξη, την ασθένεια, τη ζήλια, τη διανόηση και την ενέργεια. 

Τέλος, το λευκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει την καθαρότητα, την αθωότητα, την καθαριότητα, την αίσθηση του χώρου, την ουδετερότητα, την ασφάλεια, την αρχή και την πίστη.   

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για όσα μάθατε για τα χρώματα, μη διστάζετε να παίξετε με τον φωτισμό και τα χρώματα. Αλλάζοντας τα φώτα θα μπορέσετε να εντυπωσιάσετε τον σύντροφό σας, να διεγείρετε τις αισθήσεις του και να ανεβάσετε και οι δυο σας τη διάθεσή σας!


Βιβλιογραφία:
TCP. We know light. (2017). The psychological impact of light and color. https://www.tcpi.com/psychological-impact-light-color/.
Tomassoni, R., Galetta, G. & Treglia, E. (2015). Psychology of light: How light influences the health and psyche. Psychology, 6, 1216-1222.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου