Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Προβλέποντας τα αδιέξοδα μιας σχέσης


«Εξετάζοντας μια σχέση με βάση τη διεργασία των δύο φύλων, μπορούμε να δούμε όχι μόνο την εξέλιξη αλλά και την κατάληξή της. Αυτό που οι άντρςε δεν ξέρουν είναι ότι ο τρόπος που μια σχέση εξελίσσεται και βιώνεται από τα δύο φύλα προσδιορίζεται από το πώς της σχέσης, δηλαδή τη διεργασία της και όχι από το τι, δηλαδή το περιεχόμενό της. Με αυτή την έννοια, κάθε συμβουλή για το τι πρέπει να κάνουν μπορεί να είναι παραπλανητική. Σε μια παραδοσιακή σχέση, είναι πολύ πιθανό να τα κάνετε όλα σωστά και, τελικά, να πάνε όλα στραβά. 

Στη ρομαντική φάση της, η σχέση καθορίζεται από το περιεχόμενό της. Κυριαρχεί το πώς φαίνεται μια γυναίκα ή το τι κάνει ένας άντρας για να την ευχαριστήσει. Καθώς η σχέση εξελίσσεται, έρχεται στο προσκήνιο το πώς νιώθει ο ένας για τον άλλο. στην αρχή, αν ο άντρας είναι γενναιόδωρος και ενδιαφέρων, θα καταφέρει να γοητεύσει τη γυναίκα. Με τον καιρό, αυτό υποχωρεί και τα συναισθήματα προκαλούνται από το πώς νιώθει η γυναίκα για τον σύντροφό της. 


Ομοίως, μια όμορφη και γλυκιά γυναίκα μπορεί στην αρχή να γοητεύσει τον άντρα. Ωστόσο, τα βιώματά του θα προσδιοριστούν από τον τρόπο που εκείνη αντιμετωπίζει τη σχέση τους. Τον κατηγορεί; Έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι; Δημιουργεί ιδέες που ανανεώνουν τη σχέση τους; Μπορεί να θέτει όρια και να ξεκαθαρίζει αυτό που θέλει; Όταν τσακώνεται με τον σύντροφό της, προτιμά να συζητάει μαζί του ή κλαίει και συμπεριφέρεται σαν να έχει πληγωθεί βαθιά;


Κάθε παραδοσιακή σχέση έχει την ίδια κατάληξη: μια θυμωμένη γυναίκα, που κατηγορεί τον σύντροφό της, κι ένας άντρας που νιώθει ενοχή και κατηγορεί τον εαυτό του. Το πώς μιας σχέσης, και όχι το τι, οδηγεί στην ανάλογη κατάληξη. 

Αν μελετήσουμε προσεκτικά τη διεργασία των δύο φύλων η οποία δημιουργεί τα συναισθήματα του ζευγαριού και διαμορφώνει τα πρότυπα αλληλεπίδρασης, μπορούμε να προβλέψουμε τόσο την πορεία όσο και την κατάληξη μιας σχέσης. Όσο πιο πολωμένη είναι μια σχέση τόσο πιο έντονες θα είναι οι συνέπειές της για το ζευγάρι. 

Αν ο άντρας δρα και η γυναίκα αντιδρά, η μεν γυναίκα: 

·         Θα πιστέψει ότι ο σύντροφός της θέλει να την ελέγξει.

·         Θα νιώσει ότι χάνει την ταυτότητά της και ότι εκείνον δεν ενδιαφέρεται για την προσφορά της. 

·         Θα πιστέψει ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για όλα.



·         Θα εξοργίζεται με καθετί που λέει ή κάνει εκείνος, με αποτέλεσμα είτε να διαλυθεί η σχέση τους είτε να πέσει η ίδια σε κατάθλιψη, καθώς ο άντρας θα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο για να ξεφύγει από μια κατάσταση που δεν ελέγχει και τον κάνει να νιώθει άσχημα.  

Ο δε άντρας:
·         Θα αρχίσει να κουράζεται και να πλήττει λόγω της έλλειψης ερεθισμάτων ή ν’ αγανακτεί και να φέρεται άσχημα στη σύντροφό του λόγω της έντονης προσπάθειάς του να την κάνει ευτυχισμένη…» (σελ. 126-128).

«Όταν οι άντρες δίνουν μεγάλη σημασία στο σεξ και οι γυναίκες στην οικειότητα, αναπτύσσεται μια πολύ επικίνδυνη πόλωση στη σχέση.

Η οικειότητα είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης αμοιβαίας συμπάθειας, εμπιστοσύνης και κατανόησης που αναπτύσσονται σε μια σχέση. Δεν είναι μια ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί. Ομοίως, η μανία του άντρα για το σεξ προδίδει την τάση του να βλέπει τη γυναίκα σαν αντικείμενο και να τη χρησιμοποιεί για να απαλλαγεί από την ένταση που συσσωρεύεται μέσα του. 

Ο άντρας, που ερωτεύεται μια γυναίκα μόνο για το σεξ, και η γυναίκα, που αναρωτιέται πόσο τρυφερός μπορεί να γίνει ένας άντρας, που μόλις γνώρισε, βρίσκονται σε σύγκρουση, η σύγκρουση αυτή θα γίνει ακόμα πιο έντονη όταν ο ένας δε θα μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του άλλου.


Οι σχέσεις αυτές αρχίζουν ρομαντικά, με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ ο άντρας δηλώνει ότι θα είναι πολύ τρυφερός και συναισθηματικός. Ωστόσο, η δυναμική των συγκρούσεων, που έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται, δεν είναι φανερή. Με τον καιρό, και οι δύο θα απογοητευτούν, αλλά εκείνος που θα θεωρηθεί υπεύθυνος και θα κατηγορηθεί είναι ο άντρας, γιατί η μανία του για το σεξ αντιμετωπίζεται λιγότερο θετικά από την εμμονή των γυναικών για την οικειότητα» (σελ. 129-130).  

Goldberg Herb. (2008). Όσα δεν ξέρουν οι άντρες… για τις γυναίκες, τις σχέσεις και τον έρωτα. Αθήνα: Κριτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου