Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Όσα δεν ξέρουν οι άντρες... για τις γυναίκες, τις σχέσεις και τον έρωτα



Η αντρική εξάρτηση

«Οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι άντρες είναι εξαρτημένοι, επειδή δεν μπορούν να αγαπήσουν ή να έχουν στενές σχέσεις με τους άλλους. Τα παιδιά βιώνουν την εξάρτηση αυτή όταν δυσκολεύονται να μοιραστούν κάτι με τον πατέρα τους. Ακόμη και οι ίδιοι οι άντρες τη διακρίνουν στους άλλους άντρες όταν αποφεύγουν να πλησιάσουν τους συνανθρώπους τους. Πίσω από τις πολλές εξαρτήσεις των αντρών, υπάρχει εκείνη η αμυντική διεργασία που αποκαλώ αντρική εξάρτηση.


Η αντρική εξάρτηση προσφέρει στους άντρες την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, να απαλλαγούν από τη σύγχυση ως προς την ταυτότητα και το φύλο και να αντιμετωπίσουν τις απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την αντρική εικόνα, ενώ υπονομεύει την ικανότητά τους να κάνουν σχέσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη, προτιμώντας τις απρόσωπες και μηχανιστικές σχέσεις.
Η ένταση και η απογοήτευση, που προκαλούνται από τον απωθημένο εσωτερικό εαυτό, περιορίζονται και ελέγχονται από διάφορες εξαρτήσεις που τους ανακουφίζουν προσωρινά. Τα καθημερινά προβλήματα, οι σχέσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά, τα ζητήματα υγείας και η σεξουαλικότητα βιώνονται με έναν εξωστρεφή και συναισθηματικά αποστασιοποιημένο τρόπο. Η αντρική διεργασία δεν επιτρέπει στους άνδρες να αντιληφθούν ότι φιλτράρουν τη ζωή τους μέσω αντιδράσεων αμυντικού χαρακτήρα» (σελ. 42).


«Πολλοί άντρες συνειδητοποιούν, συνήθως, την εξάρτησή τους μόνο μετά την ολοσχερή καταστροφή του εαυτού τους, πράγμα που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται σχεδόν ποτέ. Εξαιτίας, ίσως, μιας πολυβασανισμένης συζύγου, αλλά και της ανακούφισης, που τους προσφέρουν οι τρόποι διαφυγής, οδηγούνται, μέχρι να πεθάνουν και να περάσουν τα αρνητικά αυτά στοιχεία στην επόμενη γενιά, στην προσωπική λήθη» (σελ. 47-48).  


Απόσπασμα από το βιβλίο:
Herb Goldberg (2008). Όσα δεν ξέρουν οι άντρες... για τις γυναίκες, τις σχέσεις και τον έρωτα. Αθήνα: Κριτική, σελ. 14-69.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου