Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Τι είναι η χαρά;

Η χαρά έχει δύο πτυχές: την αγάπη/ φιλοδοξία για ενότητα και άσκηση της δύναμης/ φιλοδοξίας για αυτοπραγμάτωση. Η χαρά βρίσκεται στο σημείο τομής αυτών των συναισθημάτων: ‘’να αισθανόμαστε ότι έχουμε κάτι κοινό, ότι μοιάζουμε, να συγχρονιζόμαστε και να διαφοροποιούμαστε, να βγαίνουμε από το σύνολο, να προχωρούμε, να δημιουργούμε. Η χαρά είναι το συναίσθημα που μας λέει ότι βρισκόμαστε στη σωστή θέση. Στη σωστή μας θέση μέσα στην ανθρώπινη κοινότητα, στη σωστή μας θέση στον δρόμο της ζωής’’ (σελ. 273).

 

Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει σημαντικός, να νιώθει ότι μπορεί να συνεισφέρει, να μπορεί να παίξει έναν ρόλο. Οι Δανοί θεωρούνται από τους πιο ευτυχισμένους λαούς και η χαρά τους αποδίδεται κυρίως στη συμμετοχή τους σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. ‘’Η συμμετοχή μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Νιώθουμε τη χαρά της σύνδεσης: αυτή είναι η οριζόντια χαρά. Όμως, όσο κι αν την καλλιεργήσουμε, δεν γίνεται να μην αισθανθούμε ότι δεν ζούμε πλέον για τον εαυτό μας. Να μην αντιληφθούμε, δηλαδή, ότι η ομάδα μας απομακρύνει από τις αξίες μας’’ (σελ. 107).

Πώς μπορούμε να καθορίσουμε τη χαρά στη ζωή μας; Ο καθένας αντλεί χαρά μέσα από την άσκηση των δικών του ικανοτήτων. Το άτομο όταν βρίσκει ότι του αρέσει να κάνει κάτι συνήθως γίνεται σε αυτό με όλο του το είναι, καθώς αυτό του προκαλεί χαρά. ‘’Όλοι έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή τη μέθη του να είμαστε ολοκληρωτικά απορροφημένοι από τη δράση, αυτήν την αίσθηση της δεξιοτεχνίας, αυτό το συναίσθημα της αγαλλίασης, αυτήν την χωρίς όρια χαρά’’ (σελ. 110).

 

Για να μπορέσουμε να νιώσουμε χαρά και να αφήσουμε τον εαυτό μας να την απολαύσει θα πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς, να νιώθουμε ότι γινόμαστε αποδεκτοί από τους άλλους και ότι μπορούμε να συνδεθούμε μαζί με τους άλλους.

‘’Η χαρά αναδύεται όταν αφιερωνόμαστε σε κάποιο έργο, όταν ενεργούμε βάσει των αξιών μας, όταν έχουμε την αίσθηση ότι συνεισφέρουμε στο κτίσιμο ενός καθεδρικού και όχι μόνο ότι σπάμε πέτρες. Κάθε βήμα μας επιτρέπει να προχωρούμε προς το ιδανικό μας, αυτό που ονομάζεται ‘αυτοπραγμάτωση’ (σελ. 114-115).

 

Για να νιώσουμε χαρά θα πρέπει να νιώθουμε ότι όλα αυτά στα οποία αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια είναι δική μας επιλογή.

«Είναι πράγματι ΔΙΚΗ ΜΟΥ επιλογή;

Ή προσπαθώ να αποδείξω την αξία μου σε κάποιον από το παρελθόν μου;

Ποια είναι η εσωτερική μου πορεία;

Ποιος είμαι;»

(σελ. 118)

 

Πηγή:

«Το νόημα της ζωής και οι δρόμοι της χαράς», της Ιζαμπέλ Φιλιοζά, Εκδόσεις Ενάλιος, 2018.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου