Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Άσκηση χαλάρωσης: Σταδιακή μυϊκή χαλάρωση ή βαθιά χαλάρωση

 

Άσκηση χαλάρωσης από το βιβλίο: Ξεπερνώντας το άγχος

 

«Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι πολύτιμες για την αντιμετώπιση της ψυχολογικής πίεσης, κάποιοι δυσκολεύονται να θυμηθούν όλα τα στοιχεία της κάθε άσκησης ή να δώσουν τον κατάλληλο ρυθμό στις ασκήσεις. Αν το ίδιο ισχύει και για σας, μπορείτε να κατασκευάσετε τη δική σας κασέτα χαλάρωσης μαγνητοφωνώντας τα παρακάτω κείμενα. Ο σκοπός της κασέτας είναι να σας προσφέρει οδηγίες για να χαλαρώσετε. Για αυτό επιλέξτε μια στιγμή κατά την οποία θα νιώθετε σχετικά ήρεμοι, η φωνή σας δεν θα βγαίνει με προσπάθεια και δεν θα βιάζεστε. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή ενός φίλου ή μιας φίλης που σας είναι ευχάριστη.

 

Άσκηση.

Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Επίσης, θα σας βοηθήσει να μάθετε να χαλαρώνετε όποτε το θελήσετε. Θα δουλέψετε με διάφορες μυϊκές ομάδες. Αρχικά θα σφίγγετε τους μυς σας και στη συνέχεια θα χαλαρώνετε. Θα ξεκινήσετε από τα πέλματά σας και θα προχωρήσετε προς τα πάνω αργά και σταθερά. Μη βιάζεστε, απλώς αφήστε την αίσθηση της χαλάρωσης να γίνεται όλο και πιο βαθιά.

 

 

Πηγή:

Kennerley, H. (2015). Ξεπερνώντας το άγχος. Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωσιακές- συμπεριφοριστικές τεχνικές. Αθήνα: Πεδίο.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου