Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Το τραύμα της απόρριψης


 Απόσπασμα από το βιβλίο: Θεράπευσε τα τραύματά σου... και βρες ποιος είσαι

 

«Η απόρριψη είναι βαθύ τραύμα επειδή αυτοί που το βιώνουν νιώθουν ότι απορρίπτεται όχι μόνο όλη τους η ύπαρξη, αλλά και το δικαίωμά τους να υπάρχουν. Είναι το πρώτο τραύμα που εμφανίζεται και αυτό σημαίνει ότι είναι παρόν από πολύ νωρίς στη ζωή τους. 

Συχνά οι γονείς δεν έχουν την πρόθεση να απορρίψουν το παιδί τους, αυτό όμως δεν εμποδίζει το παιδί να νιώθει απόρριψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμη και από ένα αθώο περιστατικό, είτε αυτό αφορά μια δυσάρεστη παρατήρηση ή δυσανασχέτηση του γονέα είτε εκφράζει θυμό. Εφόσον το τραύμα δεν θεραπευτεί, πολύ εύκολα θα επανενεργοποιηθεί. Τα άτομα που έχουν απορριφθεί δεν είναι αντικειμενικά. Δίνουν τη δική τους ερμηνεία στα διάφορα περιστατικά, διυλισμένη από τα φίλτρα του τραύματός τους, και έτσι αισθάνονται απόρριψη και όταν ακόμα αυτό δεν συμβαίνει. 

 

Μόλις τα βρέφη αισθανθούν την απόρριψη αρχίζουν να χρησιμοποιούν το προσωπείο του ΑΠΟΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟΥ. Έχω παρακολουθήσει πολλές αναδρομές όπου τα άτομα πήγαν πίσω στην εμβρυϊκή τους κατάσταση και παρατήρησα ότι αυτοί που είχαν επηρεαστεί από το τραύμα της απόρριψης έβλεπαν τον εαυτό τους πολύ μικρό, έπιαναν λίγο χώρο μέσα στη μήτρα της μητέρας τους και συχνά βρίσκονταν σε σκοτάδι. Αυτό για μένα ήταν μια επιβεβαίωση ότι το προσωπείο του αποτραβηγμένου σχηματίζεται ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Το προσωπείο του αποτραβηγμένου είναι η νέα προσωπικότητα που δημιουργεί κάθε χαρακτήρας για να αποφύγει τον πόνο που προκαλεί η απόρριψη» (σελ. 29-30).

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο "Θεράπευσε τα τραύματά σου... και βρες ποιος είσαι", Lise Bourbeau, Διόπτρα, σελ. 29-39.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου