Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Διαβάζοντας… «Πώς να επιλέξετε τον ψυχαναλυτή σας;»

Προκαταλήψεις για την ψυχανάλυση:

«Απομακρύνει από τη θρησκεία.

Οδηγεί στο διαζύγιο.

Μας ρίχνει στα χαμηλά.

Κάνει τους ανθρώπους να μη συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις.

Μας ‘αποσυναρμολογεί’ και μας αφήνει με τα ανταλλακτικά.

Μας κάνει να χάνουμε την πρωτοτυπία μας.

Μας οδηγεί στην τρέλα.

Δεν είναι σίγουρο ότι έχει αποτελέσματα κι επιπλέον διαρκεί πολύ.

Πληρώνουμε για να κακολογούμε τους γονείς μας» (σελ. 17-19).

Ο καλός αναλυτής ή πώς να τον αναγνωρίζετε

«Αν το ζήτημα της καταγωγής του σας απασχολεί, ρωτήστε τον. Αν δεν απαντά, αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι σίγουρα ψυχαναλυτής. Ωστόσο, εσείς θα μείνετε με την απορία και θα επιχειρήσετε να μάθετε περισσότερα.

Το πρώτο σίγουρο πράγμα είναι η συνεδρία των πέντε λεπτών. Βρίσκεστε εκεί για μια νέα ψυχανάλυση που θα είναι εξαιρετικά γρήγορη χάρη στη χύτρα ταχύτητας με το ‘ερμηνευτικό’ καπάκι.

Κάτι άλλο που είναι σχεδόν σίγουρο είναι η συνεδρία των σαρανταπέντε λεπτών. Αυτό το απολίθωμα που έχετε μπροστά σας, που έχει την έγκριση της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρίας επιθυμεί να σιγοβράζει το ασυνείδητό σας σε χαμηλή φωτιά, σε χύτρα από μαντέμι, τέσσερις φορές την εβδομάδα, με μαρινάτα εικοσιτεσσάρων ωρών ανάμεσα στις συνεδρίες» (σελ. 109-110).

 


«Ο ψυχαναλυτής δέχεται τους ‘ασθενείς’ του γενικά εκεί όπου κοιμάται, τρώει και ξεκουράζεται. Αφού ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ένδυμα υψηλής ραπτικής για ψυχαναλυτές, αποκαλύπτεται μέσα από τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις όπως και μέσα από τα έπιπλά του. Αν καίγεστε να μάθετε περισσότερα για αυτόν, ανοίξτε τα μάτια σας και παρατηρήστε την εμφάνιση και το ντεκόρ του χώρου του, που αποκαλύπτουν τόσα για το ασυνείδητό του όσα τα όνειρα και οι παραδρομές της γλώσσας για τον δικό σας» (σελ. 114).

 

Oreste Saint- Drome. 2003. Πώς να επιλέξετε τον ψυχαναλυτή σας; Εκδόσεις Λαγουδέρα.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου