Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Κατάθλιψη: Γιατί δε φεύγουμε από τη φυλακή;


Απόσπασμα από το βιβλίο: Κατάθλιψη. Βγείτε από τη φυλακή

 

«Κανείς μας δεν θέλει να αλλάξει από καλό σε κακό άτομο και οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται έναν βαθμό δυστυχίας, για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Η φροντίδα του συζύγου, των παιδιών και του σπιτιού κάθε μέρα επί χρόνια σίγουρα εμπεριέχει έναν βαθμό δυστυχίας, ώστε να είμαστε καλοί. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να βλέπουμε τη δυστυχία μας –την κατάθλιψη- σαν απόδειξη της καλοσύνης μας ή της προσπάθειάς μας να είμαστε καλοί.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε καλοί, όλοι κάνουμε περίεργα πράγματα. Όταν αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, χρειάζεται να κάνουμε ένα σωρό πράγματα για να βελτιωθούμε. Όσο πιο κακό και μη αποδεκτό βλέπετε τον εαυτό σας, τόσο πιο δραστικά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να είστε καλός. Η κατάθλιψη είναι ένα από αυτά τα δραστικά πράγματα. 

 

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας κακό, τότε μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν αξίζετε να είστε ευτυχής. Η κατάθλιψη είναι αυτό που σας αξίζει. Όχι μόνο δεν αξίζετε την ευτυχία, αλλά βλέπετε και την κατάθλιψη σαν τιμωρία σας, επειδή δεν είστε αρκετά καλός. Θα έπρεπε να είχατε προσπαθήσει περισσότερο, να τα είχατε καταφέρει καλύτερα. Συγχρόνως, βλέπετε την κατάθλιψη σαν τιμωρία για την κακία σας και σαν απόδειξη της κακίας σας, γιατί όσο κι αν προσπαθείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, δεν τα καταφέρνετε. Προσπαθείτε να επιβληθείτε στον εαυτό σας, να κάνετε μια προσπάθεια, να εφαρμόσετε όσα σας λέει ο γιατρός και η οικογένειά σας. Αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Εξακολουθείτε να υποφέρετε από κατάθλιψη» (σελ. 199-200).

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: Κατάθλιψη. Βγείτε από τη φυλακή. Dorothy Rowe, 2005, Εκδόσεις Φυτράκης, σελ. 197-203.

 

Παπαδοπούλου Ελένη- Κουραβάνας Νικόλαος, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου