Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Sexting: Μια μόδα με απρόβλεπτες συνέπειες




«Όλοι ξέρουμε ότι τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν περιτριγυρισμένα από εικόνες και μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, καθώς και ότι δεν υπάρχει τρόπος για να τα προφυλάξουμε εντελώς από το μιντιακό περιβάλλον των είκοσι τεσσάρων ωρών το εικοσιτετράωρο και των επτά ημερών την εβδομάδα. Πολλές από τις εικόνες αυτές έχουν μοναδικό σκοπό να σοκάρουν, άλλες προβάλλουν απροκάλυπτο σεξ, ενώ το σεξουαλικό χιούμορ είναι ο στυλοβάτης της εφηβικής ψυχαγωγίας. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μιντιακό περιεχόμενο, για αυτό και είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις το πορνό στο ίντερνετ. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα, και η λέξη «πορνό» είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής αναζήτηση στο ίντερνετ στα παιδιά ηλικίας έξι ετών και πάνω. Τα δικά μου παιδιά έχουν δεχτεί spam πορνογραφικού περιεχομένου, καθώς και αναδυόμενες διαφημίσεις για πορνογραφικές ιστοσελίδες χωρίς να έχουν κάνει καμία τέτοια αναζήτηση. Εξυπακούεται ότι αυτό το πράγμα είναι εντελώς ανεπιθύμητη και άδικη εισβολή στην παιδική τους ηλικία» (σελ. 115).

«Η ανοησία κάποιων δεκατριάχρονων να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους με τα κινητά τηλέφωνα ή μέσω του ίντερνετ με αφήνει πάντα άφωνο. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά μας βομβαρδίζονται σε ολοένα και πιο τρυφερή ηλικία από υπερ-σεξουαλικοποιημένα μηνύματα και εικόνες, τότε ίσως να μην είναι και τόσο παράξενο αυτό. Σκεφτείτε τη σωρευτική επίδραση των σεξουαλικών εικόνων που βλέπουν ακόμα και μικρά παιδιά σε διαφημίσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες και μουσικά βίντεο, καθώς και τη διαδικτυακή πορνογραφία στην οποία μπορεί να εκτεθούν, τυχαία ή μη, στο ίντερνετ» (σελ. 125).


«Τα παιδιά μας εκτίθενται από ολοένα και μικρότερη ηλικία σε μεγάλο αριθμό σεξουαλικών εικόνων, με αποτέλεσμα η ανταλλαγή τέτοιων ακατάλληλων μηνυμάτων να είναι απλώς η λογική προέκταση του φαινόμενου. Ακούμε πλέον ανάλογα περιστατικά για παιδιά της πέμπτης ή έκτης δημοτικού. Αν σκεφτείτε ότι το Youtube είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος με βίντεο για παιδιά ηλικίας δύο έως έντεκα ετών, καθώς και ότι πολλά παιδιά της τρίτης δημοτικού έχουν πλέον κινητά τηλέφωνα με βιντεοκάμερα, τότε η αύξηση του sexting φαντάζει ως η ριψοκίνδυνη μεν, αλλά και η απόλυτα λογική εξέλιξη των τάσεων της γενικότερης κουλτούρας της εποχής μας» (σελ. 125-126).
   


Αφήγηση από το βιβλίο: Το Facebook στη ζωή των παιδιών μας του Τζέιμς Π. Στάιερ. Αθήνα: Μίνωας, 2013, σελ. 110-123.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου