Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Η πρόκληση του γάμου»

Του Ρούντολφ Ντράικωρς

 

«Ο γάμος σήμερα περνάει κρίση. Αυξάνουν συνεχώς τα διαζύγια, οι ανύπανδρες μητέρες, οι άνθρωποι που δε βρίσκουν το ταίρι τους. Τι συμβαίνει και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα του γάμου με επιτυχία προς όφελος του ζευγαριού αλλά και της κοινωνίας;

 

Σε αυτό το βιβλίο ο Ρ. Ντράικωρς πραγματεύεται το ψυχοφθόρο πρόβλημα της σχέση ανδρών- γυναικών. Αναλύει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασθενίσει ο ανταγωνισμός μέσα στο ζευγάρι και σε όλη την οικογένεια ώστε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.

Ο στόχος στον γάμο είναι να ελαφρύνει ο ένας τον άλλο από τις δυσκολίες και συγχρόνως να πλουτίζει τη ζωή του συντρόφου του. Είναι να διευκολύνει τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα και αυτόνομα, στοιχεία απαραίτητα για τη μελλοντική τους επιτυχία.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο συγγραφέας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια και δίνει δοκιμασμένες για την επιτυχία τους και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων προβλημάτων μεταξύ του ζευγαριού και των παιδιών κάθε ηλικίας.

Περιγράφει με σαφή και πλήρως κατανοητό τρόπο πως δημιουργούνται οι δυσκολίες ανάμεσα στο ζευγάρι και πως μπορούν να ξεπεραστούν, αφήνοντας αλώβητους τους ανθρώπους.

Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για όλους τους ανθρώπους που πρόκειται να παντρευτούν, αλλά και για εκείνους που ήδη είναι παντρεμένοι. Είναι ένας οδηγός για τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στον γάμο, για τη σωστή αντιμετώπιση των παιδιών και την απόλαυση της ομαδικής ζωής, που μπορεί και προσφέρει η οικογένεια όσο καμία άλλη κοινωνική ομάδα» (από το οπισθόφυλλο).

Προσωπικές προτιμήσεις

«Η σημερινή μας προτίμηση στον έρωτα έχει τα ίχνη της στα περασμένα, σε πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στις επιθυμίες μας. Η στάση μας μπορεί να είναι επιθετική ή υποχωρητική, γενναία ή δειλή  και μπορεί επίσης να αλλάζει από καιρό σε καιρό. Σε κάθε δεδομένη στιγμή βασιζόμαστε σε αυτές τις περασμένες εικόνες, για να διαλέξουμε σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες μας και απαιτήσεις έναντι της ζωής.

Οι προτιμήσεις λοιπόν αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και φαντασιώσεις μας που δεν βασίζονται μόνο σε προσωπικές εμπειρίες, αλλά προκαλούνται και από όλο μας το περιβάλλον.

Η προσωπική προτίμηση δεν εκφράζει μόνο την επιθυμία ενός προσώπου αλλά και την αξιολόγηση της ομάδας στην οποία ανήκει. Ο σύντροφος που θεωρείται ο ιδανικός και επιθυμητός, ακολουθεί το ιδεώδες πρότυπο που δημιουργήθηκε από τη φαντασία της ομάδας.

Τα ιδανικά αλλάζουν καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. Η μόδα, το στυλ των γυναικείων φορεμάτων, ακόμη και η σιλουέτα επηρεάζονται από τις κοινωνικές καταστάσεις και τη θέση των γυναικών, καθώς και από τα γεγονότα που έχουν επηρεάσει τη ζωή μιας κοινωνίας. Πόλεμος, ευημερία, οικονομική κρίση, καθρεφτίζονται αμέσως στην ενδυμασία.

Είναι καταπληκτικό πόσο γρήγορα και με πόση ακρίβεια ασήμαντες αλλαγές στην κοινωνική θέση των γυναικών καταγράφονται από τις μόδες. Κόμμωση, μάκρος φούστας, τονισμός ή αλλαγή της περιφέρειας και του πρόσωπου ανταποκρίνονται χαρακτηριστικά, καθώς η γυναίκα, διαμορφώνοντας την εμφάνισή της περισσότερο αντρική ή θηλυκή δε διαφοροποιεί μόνον το αντρικό γούστο αλλά εκφράζει και την αξιολόγησή της της αντρικής γνώμης» (σελ. 70-71).

 

 Πηγή:

Ρούντολφ Ντράικωρς. 1974. Η πρόκληση του γάμου. Εκδόσεις Κέδρος.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου