Του Richard C. Schwartz, PhD
«Όλοι μας ανατραφήκαμε μέσα σε αυτό που θα ονομάσω σύστημα πεποιθήσεων του μονοδιάστατου νου. Την ιδέα ότι έχουμε ένα μυαλό από το οποίο πηγάζουν διάφορες σκέψεις, συναισθήματα, παρορμήσεις και τάσεις. Κι εγώ στο ίδιο πρότυπο πίστευα μέχρι που άρχισα να έρχομαι κατ’ επανάληψη σε επαφή με πελάτες που το κατέρριψαν. Επειδή η άποψη περί μονοδιάστατου νου είναι πανταχού παρούσα και δεδομένη στην κουλτούρα μας, δεν αμφισβητούμε ποτέ ουσιαστικά την εγκυρότητα της.
Θα ήθελα να σας βοηθήσω να ρίξετε μια ματιά, μια δεύτερη ματιά, στο ποιοι πραγματικά είστε. Σας καλώ να δοκιμάσετε αυτό το διαφορετικό πρότυπο πολλαπλότητας που ενστερνίζεται το IFS (Εσωτερικά Οικογενειακά Συστήματα) και να εξετάσετε την πιθανότητα να έχετε και εσείς, όπως και όλοι οι άλλοι, πολλαπλή προσωπικότητα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι έχετε διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας ή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, όπως πλέον ονομάζεται, αλλά θεωρώ ότι τα άτομα με τέτοια διάγνωση δεν είναι τελικά τόσο διαφορετικά από όλους τους άλλους. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα άτομα με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας υπέστησαν φρικτή κακοποίηση και το σύστημα των κομματιών τους τινάχτηκε στον αέρα περισσότερο από ότι συνήθως, οπότε κάθε κομμάτι ξεχωρίζει πεντακάθαρα και είναι πιο πολωμένο και αποσυνδεδεμένο από τα άλλα.
Όλοι μας γεννιόμαστε με πολλαπλούς υπο-νόες που αλληλεπιδρούν διαρκώς μέσα μας. Πρόκειται για αυτό που σε γενικές γραμμές ονομάζουμε σκέψη, επειδή τα κόμματα μιλούν διαρκώς και μεταξύ τους και σε εσάς για πράγματα που πρέπει να γίνουν ή για το πώς πρέπει να γίνουν κ.ο.κ. Αν θυμηθείτε μία εποχή που βρεθήκατε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα, είναι πιθανό να ακούσατε ένα κομμάτι να σας λέει «Όρμα» και ένα άλλο να σας λέει «κάτσε στα αυγά σου». Επειδή θεωρούμε ότι είναι απλούστατα θέμα αντικρουόμενων σκέψεων δεν δίνουμε σημασία στους εσωτερικούς παίκτες πίσω από την αντιπαράθεση. Το IFS σας βοηθάει όχι μόνο να αρχίσετε να τους δίνετε σημασία, αλλά και να γίνετε ο ενεργός εσωτερικός ηγέτης που χρειάζεται το σύστημα κομματιών σας» (σελ. 9-10).
Ο Richard C. Schwartz είχε εργαστεί ψυχοθεραπευτικά με πολλούς ανθρώπους που είχε καταρρεύσει η ζωή τους χάνοντας το νόημα που μέχρι τότε είχαν. Σε αυτή την κατάσταση οι άνθρωποι αισθάνονται πελαγωμένοι και ευάλωτοι μέσα σε μια καθημερινότητα που τους φαίνεται άγνωστη και τρομαχτική. «Μέσα από τις ρωγμές στα προστατευτικά τους θεμέλια περνάει κάποιο φως. Τέτοια συμβάντα μπορεί να αποδειχθούν γεγονότα αφύπνισης…» (σελ. 1).
Richard C. Schwartz. 2021. Ο υπέροχος, πολύπλευρος εαυτός μας. Τραυματοθεραπεία και αποκατάσταση της ολότητας με το Μοντέλο Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων. Εκδόσεις Μίτος.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου