Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Το ήθος και το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από μια παράξενη φωτογραφία…

 


O Bob Wheeler, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Ιδρύματος Jim Thorpe και συγγραφέας της βιογραφίας με τίτλο: «Jim Thorpe: The World’s Greatest Athlete (Τζιμ Θορπ: ο σπουδαιότερος αθλητής του κόσμου)», αποκάλυψε την ιστορία που κρύβεται πίσω από την μυστηριώδη φωτογραφία, όπου ο Τζιμ Θορπ απεικονίζεται να φορά διαφορετικά και αταίριαστα παπούτσια, καθώς και διαφορετικές κάλτσες. Αλλά τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο Τζιμ Θορπ είναι ο πρώτος Αμερικανός ιθαγενής Ινδιάνος από την Οκλαχόμα που κέρδισε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ. Εκείνες τις μέρες ο Τζιμ Θορπ είχε συμμετάσχει σε 15 αγώνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1912 και είχε κερδίσει οχτώ από αυτούς με αποτέλεσμα να κατακτήσει χρυσά μετάλλια τόσο στο πένταθλο, όσο και στο δέκαθλο.

Το κατόρθωμά του είναι αξιοσημείωτο, αλλά η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται είναι ομολογουμένως αξιοπερίεργη, καθώς σε πολλά από αυτά τα αγωνίσματα είχε συμμετάσχει φορώντας αταίριαστα παπούτσια και κάλτσες. Βλέποντάς τον ότι ήδη είχε κερδίσει σε πολλά αγωνίσματα, και προφανώς θέλοντας να ανακόψουν την πορεία του και να του κάμψουν το ηθικό, του έκλεψαν τα παπούτσια του λίγο πριν τον αγώνα δρόμου των 1500 μέτρων, κι έτσι αναγκάστηκε να ζητήσει απεγνωσμένα από τους συναθλητές του να του δώσουν κάποιο ζευγάρι παπούτσια που δεν χρειάζονταν ή τους περίσσευε. Ένας συναθλητής του του έδωσε μονάχα ένα παπούτσι, το οποίο του ήταν μικρότερο, ενώ αναγκάστηκε να ψάξει στα σκουπίδια, όπου βρήκε ένα άλλο παπούτσι το οποίο ήταν μεγαλύτερο και για να εφαρμόζει καλύτερα στο πόδι του είχε φορέσει διπλές κάλτσες. Με αυτά τα αταίριαστα παπούτσια, λοιπόν, ο Τζιμ Θορπ κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια γεγονός που σημαίνει ότι είχε τόσο πείσμα και θέληση που τίποτα δεν κατάφερε να τον σταματήσει. 


Τα χειρότερα όμως δεν πέρασαν. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ανακάλυψε ότι ο Τζιμ Θορπ έπαιζε ημι-επαγγελματικό μπέιζμπολ πριν την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραβιάζοντας τον κώδικα αυστηρού ερασιτεχνισμού της ΔΟΕ, η οποία και αφαίρεσε τα μετάλλιά του. Ο Τζιμ Θορπ έλαβε επιτέλους δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 1982, όταν η ΔΟΕ υπέκυψε στην πολυετή πίεση του κοινού για απονομή Ολυμπιακής δικαιοσύνης κι έτσι παρέδωσε στην οικογένειά του δύο αντίγραφα μεταλλίων ανακοινώνοντάς τους ότι το όνομα του Τζιμ Θορπ θα προστεθεί στη λίστα με τους αθλητές που στέφθηκαν Ολυμπιονίκες στους αγώνες του 1912.

Τι μας λέει, λοιπόν, η ιστορία αυτού του αθλητή; Μας υπενθυμίζει ότι όταν βάζουμε στόχους, δεν τους παρατάμε, αλλά επιμένουμε μέχρι να τους κατακτήσουμε. Δεν επιτρέπουμε σε καμία δικαιολογία να μας εμποδίσει να τρέξουμε τον δικό μας προσωπικό αγώνα. Όσο άδικη κι αν είναι η ζωή ή οι άλλοι άνθρωποι, εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε κι ας αργήσει να έρθει η δικαίωση. Ίσως, τελικά να μην έχει σημασία η δικαίωση που θα αποδώσουν οι άλλοι σε εμάς, αλλά αυτή η δικαίωση που θα αποδώσουμε εμείς στον εαυτό μας αναγνωρίζοντας ότι αγωνιστήκαμε δίκαια, ότι δεν βάλαμε εμπόδια στους άλλους για να τους κλέψουμε τη νίκη μέσα απ’ τα χέρια τους κι ότι αγωνιστήκαμε με ό,τι είχαμε εκείνη την ώρα κι ας ήταν το ένα μας όπλο δανεικό και το άλλο παρμένο απ’ τα σκουπίδια. Εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και γι’ αυτό έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή και δεν μετανιώνουμε. Γιατί βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι υπήρχαν κι άλλες επιλογές, αλλά εμείς ακολουθήσαμε τη σωστή κι αυτή θα ακολουθούμε πάντα.


 Ο Τζιμ Θορπ θα μπορούσε ενδεχομένως να κλέψει κι αυτός τα παπούτσια από κάποιον συναθλητή του, όμως δεν το έκανε. Ακολούθησε το σωστό και το δίκαιο και η φωτογραφία του κρύβει μια ιστορία που παραδίδει μαθήματα ήθους σε όλους μας. Η ιστορία του αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να εξηγήσουμε στα μικρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό τι θα πει «ευ αγωνίζεσθαι».

Πηγή:

Did Jim Thorpe Wear Mismatched Shoes at the 1912 Olympics? | Snopes.com

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου