Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Διαβάζοντας… Η Χριστουγεννιάτικη Μελωδία του Αγγέλου με το ένα Φτερό

Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική Χριστουγεννιάτικη ιστορία και στο οπισθόφυλλο γράφει: «κάποτε ήταν ένας άγγελος, ένα φτερό και η νύχτα των Χριστουγέννων… όχι, πάμε πάλι από την αρχή. Κάποτε ήταν ένας μικρός άγγελος με ένα φτερό και ετοιμαζόταν να ζήσει τη γέννηση του Χριστού μας… ναι, ναι ο Χριστός γεννιόταν από ώρα σε ώρα και ο άγγελος ήθελε να του προσφέρει κάτι μοναδικό και πολύτιμο όπως και το Θείο βρέφος. Πώς να βρει κάτι αφού δεν μπορούσε να πετάξει; Πώς να φτιάξει κάτι, αφού το ένα φτερό του είχε τραυματιστεί; Τι λέτε παιδιά θα τα καταφέρει να βρει κάτι για το μικρό Χριστό; Ένα γλυκό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για να βιώσουν τα παιδιά μας τη σημασία της αληθινής έμπρακτης αγάπης προς τον Θεό και προς όλους τους συνανθρώπους μας, ακόμα και προς αυτούς που γεννήθηκαν με ιδιαίτερες ικανότητες. Με παιχνίδια για παιδιά με κινητικές δυσκολίες». 


 

Ναι, πράγματι, όταν μιλάμε για Χριστούγεννα, δηλαδή για μία θρησκευτική εορτή, δεν γίνεται να αναφερθούμε σε αυτά χωρίς να μιλήσουμε για το Θεό, για τους αγγέλους και πόσο μάλλον για ένα αγγελάκι το οποίο υπολείπεται σε σχέση με τους υπόλοιπους αγγέλους, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα με το φτερό του, μία αναπηρία. Είναι ένα συγκινητικό παραμύθι, που προφανώς δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, αλλά απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Βεβαίως, θα δώσει κουράγιο στα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και μαθήματα στα άλλα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στο πώς να συμπεριφέρονται όταν έρχονται σε επαφή με συμμαθητές τους, συγγενείς ή φίλους με κάποια αναπηρία. Ίσως, να νιώθουν αμηχανία ή να μην ξέρουν ότι μπορούν να βοηθήσουν, να έχουν ενσυναίσθηση, και να προσπαθήσουν να μην είναι αρνητικά απέναντι στη διαφορετικότητα, να μην αποκλείουν τα παιδιά με αναπηρίες από το να κάνουν παρέα μαζί τους, να παίξουν μαζί τους και να μην έχουν ή να εκδηλώνουν ρατσισμό εκφέροντας μειωτικούς χαρακτηρισμούς ή ανάρμοστα σχόλια.

Επομένως, θα λέγαμε ότι είναι ένα παραμύθι κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, ένα παραμύθι που μιλάει για το Θεό, την προσφορά, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια. Σας το συνιστούμε για να το διαβάσετε στα μικρά παιδιά αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων. Καλή σας ανάγνωση!  

 


Της Ιωάννας Σκαρλάτου, εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα, Εκδόσεις Ακρίτας – Παιδικά.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου