Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Η ψυχολογική ταυτότητα του καρκινοπαθούς

 

                                        Βίντεο από το βιβλίο "Καρκίνος: Δάσκαλος και Φίλος"

 

«Οι σκέψεις επηρεάζουν το σώμα μας κάθε στιγμή. Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, εκκρίνονται θετικές χημικές ουσίες στο σώμα μας. Όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις, εκκρίνονται αρνητικές χημικές ουσίες. Κατά συνέπεια, αλλάζοντας τις σκέψεις μας, αλλάζουμε τη ζωή μας. Κάνουμε περίπου 60.000 με 65.000 σκέψεις την ημέρα, περίπου μία σκέψη το δευτερόλεπτο. Ένας κουρασμένος νους που σκέφτεται διαρκώς κουράζεται ακόμα περισσότερο και δυσκολεύεται να βρει λύσεις. Ο Αινστάιν, ο Παστέρ και άλλοι μεγάλοι ερευνητές βρήκαν τις απαντήσεις σε προβλήματα που τους απασχολούσαν όταν εξαντλημένοι από τη μεγάλη κούραση, τα «εγκατέλειψαν», μόλις χαλάρωσε ο νους βρήκαν τη λύση που διακαώς αναζητούσαν.


Η κάθε σκέψη καταναλώνει ενέργεια, και έχει ως επακόλουθο εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Πράγματι, οι σκέψεις μας είναι πολύ δυνατές, περιέχουν ενέργεια και κάποιες από αυτές οδηγούν σε πράξεις, των οποίων βλέπουμε τα αποτελέσματα, με άλλα λόγια, οι σκέψεις μας δημιουργούν τις εμπειρίες της ζωής μας.

Όλες οι αρρώστιες ξεκινούν από τη σκέψη. Τίποτα δεν παρουσιάζεται στο σώμα αν δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο νοητικό πρότυπο. Αν σκεφτόμαστε το καλό, θα μας βρει το καλό. Αν σκεφτόμαστε το κακό, θα μας βρει το κακό. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε κατά το μεγαλύτερο διάστημα  της ημέρας. Τα κύτταρα του σώματός μας ανανεώνονται κατά 99% σε ένα χρόνο. Μπορούμε να αλλάξουμε το σώμα μας, αλλάζοντας τις σκέψεις μας, και μπορούμε να τις διατηρήσουμε αλλαγμένες. 


 

Σκέψεις που συνδέονται με φόβο, θυμό, ζήλια, ανησυχία και άγχος αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του νευρικού και ενδοκρινολογικού συστήματος και προκαλούν σωματικές και ψυχικές παθήσεις κάθε είδους» (σελ. 230-231).

 

Απόσπασμα από το βιβλίο "Καρκίνος: Δάσκαλος και Φίλος", του Θανάση Σεφερλή, εκδόσεις: Ψυχογιός.

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου