Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Σκέψου έξω από το κουτί (Think Out of the Box)

Μια ιστορία που θα σας εμπνεύσει…

Πριν από πολλά χρόνια σε μια μικρή Ιταλική πόλη, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε έναν τοκογλύφο μεγαλοκαρχαρία. Ο τοκογλύφος ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος τύπος που δεν είχε καθόλου ελκυστική εμφάνιση και που του άρεσε η κόρη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Αποφάσισε να προσφέρει στον επιχειρηματία μια συμφωνία που θα εξαφάνιζε εντελώς το χρέος που του όφειλε. Ωστόσο, το πρόβλημά ήταν ότι θα έσβηνε το χρέος μόνο αν μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του επιχειρηματία. 


Περιττό να πούμε ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίστηκε με ένα βλέμμα αηδίας, τόσο από τον επιχειρηματία όσο και από την πανέμορφη κόρη του. Ο τοκογλύφος είπε ότι θα έβαζε δύο βότσαλα σε ένα σάκο, ένα λευκό και ένα μαύρο βότσαλο. Η κόρη θα έπρεπε στη συνέχεια να βάλει το χέρι της μέσα στον σάκο και να διαλέξει ένα βότσαλο. Αν ήταν μαύρο, τότε το χρέος θα εξαφανιζόταν, αλλά ο γέρος τοκογλύφος θα την παντρευόταν μετά. Αν το βότσαλο που θα τραβούσε η κόρη ήταν λευκό, τότε το χρέος θα εξαφανιζόταν επίσης, αλλά η κόρη δεν θα όφειλε να παντρευτεί τον τοκογλύφο. 


Έτσι, καθώς στεκόταν σε ένα γεμάτο από άσπρα και μαύρα βότσαλα μονοπάτι στον κήπο του επιχειρηματία, ο γέρος τοκογλύφος έσκυψε και μάζεψε δύο βότσαλα. Ενώ τα μάζευε, η κόρη παρατήρησε ότι είχε πιάσει δύο μαύρα βότσαλα και τα είχε βάλει και τα δύο στον σάκο του. Στη συνέχεια ζήτησε από την κόρη να βάλει το χέρι της μέσα στο σάκο και να διαλέξει ένα βότσαλο, όπως ακριβώς είχαν συμφωνήσει. Η πεντάμορφη κόρη είχε φυσικά τρεις επιλογές για το τι θα μπορούσε να κάνει:

1) Να αρνιόταν να βάλει το χέρι της στο σάκο για να μη διαλέξει.

2) Να άρπαζε και τα δυο βότσαλα ξεσκεπάζοντας έτσι τον απατεώνα γέρο τοκογλύφο.

3) Να διάλεγε ένα βότσαλο μέσα από τον σάκο γνωρίζοντας φυσικά πως θα ήταν μαύρο και να θυσίαζε τον εαυτό της για να ελευθερώσει τον πατέρα της από το χρέος.

Και στις δύο πρώτες επιλογές, δε θα μπορούσε να σώσει τον πατέρα της, ενώ με την τρίτη επιλογή θα έσωζε τον πατέρα της, αλλά θα καταστρεφόταν η ίδια.  


Η όμορφη κόρη τελικά αποφάσισε να βάλει το χέρι της μέσα στον σάκο και πριν καλά- καλά προλάβει να κοιτάξει ποιο βότσαλο έπιασε, «κατά λάθος» το έριξε πάνω στο μονοπάτι που ήταν στρωμένο με χιλιάδες άλλα μαύρα και άσπρα βότσαλα. Τότε, γυρνώντας το βλέμμα της προς τον γέρο τοκογλύφο αναφώνησε: «Ω Θεέ μου, πόσο αδέξια είμαι!!! Δεν πειράζει, αν κοιτάξετε στον σάκο για αυτό που έχει απομείνει, θα μπορείτε να μας πείτε ποιο βότσαλο διάλεξα».

Το βότσαλο που έμεινε στον σάκο ήταν προφανώς μαύρο και  για να μην εκτεθεί ο γέρος τοκογλύφος, έπρεπε να προσποιηθεί ότι το βότσαλο που είχε πιάσει η πεντάμορφη κόρη ήταν λευκό κι έτσι έπρεπε απλώς να σβήσει το χρέος του πατέρα της και να μην παντρευτεί την κόρη.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι το εξής: Είναι πάντα εφικτό να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση βγάζοντας τη σκέψη μας έξω από κουτάκια και να μην ενδίδουμε στις μόνες επιλογές από τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να διαλέξουμε.


Πηγή:

The 10 Best Inspirational Short Stories (Updated 2021) | Wealthy Gorilla

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου