Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Διαβάζοντας… Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή


Θα μπορούσαμε άραγε να διαβάζουμε ένα παραμύθι κάθε μέρα για τα μικρά παιδιά; Τουλάχιστον προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας; Θα ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο και θα άφηνε πολύ όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά μας. Το συγκεκριμένο παραμυθάκι μιλάει για τα κατορθώματα και για τη ζωή και τις σκέψεις ενός βατράχου, ο οποίος είναι διαφορετικός από τα άλλα βατραχάκια, καθώς γεννήθηκε με μία κίτρινη γραμμή κατά μήκος της ράχης του.

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται διαφορετικοί από τους άλλους, δεν είναι όλοι ίδιοι και αυτή η διαφορά δεν είναι πάντοτε αποδεκτή. Φαίνεται πως η ομοιομορφία, τουλάχιστον εξωτερικά, είναι πιο ευπρόσδεκτη και πιο εύκολο στο να την κατανοήσεις και να την αποδεχθείς. Από την άλλη, το διαφορετικό δεν το κατανοείς. Δεν είναι όμως αυτό στο οποίο επικεντρώνεται τόσο πολύ το παραμύθι αυτό, δηλαδή το πώς η διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται από τα άλλα βατραχάκια, αν και με έναν πολύ ωραίο και λεπτό τρόπο γίνεται αντιληπτό ότι το να είσαι διαφορετικός δεν είναι πάντοτε εύκολο και κάποιες φορές σε αναγκάζει στο να μείνεις μόνος, εσύ με τις σκέψεις σου. 


 Το βατραχάκι αυτό με την κίτρινη γραμμή, σκέφτεται και μάλιστα αρκετά. Φοβάται όμως κιόλας, το βασικό του συναίσθημα είναι ο φόβος. Εκτός από τον φόβο, το βατραχάκι διακρίνεται για την αγάπη του, την αγάπη που δεν έλαβε από τους άλλους, αλλά έχει προς τους άλλους. Κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σαν μήνυμα. Δηλαδή, να μην περιμένουμε να λάβουμε κάτι για να το δώσουμε πίσω. Ας δώσουμε απλόχερα αυτό που έχουμε κι ας μην περιμένουμε από τους άλλους να μας δώσουν το ίδιο με αυτό που μπορέσαμε εμείς να δώσουμε.

Είναι ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει στη φύση, στον κόσμο των ζώων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τα παιδιά των πόλεων δεν έχουν βιώματα από τη ζωή στο χωριό, τη ζωή στη φύση, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά και να δουν τη φύση όπως την βλέπει ένα βατραχάκι, ένα βατραχάκι το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ένα παραμύθι που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και θα λέγαμε ότι ξεχωρίζει γιατί είναι πάνω από όλα αληθινό. Καλή σας ανάγνωση!  

της Βάσως Ψαράκη

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου