Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Διαβάζοντας... Ιστορίες καληνύχτας

 



Το εν λόγω βιβλίο περιλαμβάνει οκτώ αγαπημένες ιστορίες και όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο: εκπληκτικές περιπέτειες, πανούργα πλάσματα, πράγματα και θαύματα σας περιμένουν σε αυτές τις οκτώ κλασικές ιστορίες που θα ενθουσιάσουν όλα τα μικρά παιδιά.

Η πρώτη ιστορία είναι της Χιονάτης και των επτά νάνων, ένα μαγικό παραμύθι για μια όμορφη πριγκίπισσα και επτά νάνους που την σώζουν από μια ζηλιάρα βασίλισσα. Η δεύτερη ιστορία έχει τον τίτλο: Ρουμπελστίλτσκιν, και είναι μια ιστορία για όσους μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν συμφωνίες που δεν μπορούν να τηρήσουν, θα μπορέσει άραγε η κόρη του μυλωνά να ξεπεράσει την πονηριά του κατεργάρη Ρουμπελστίλτσκιν; Η τρίτη ιστορία έχει τον τίτλο: το πελώριο γογγύλι, ένα παραδοσιακό Ρωσικό παραμύθι για έναν άντρα που έχει έναν εκπληκτικό λαχανόκηπο, το πελώριο γογγύλι είναι έτοιμο για συγκομιδή, θα καταφέρει άραγε να το βγάλει από το έδαφος; Η τέταρτη ιστορία έχει τον τίτλο: Χάιντυ, μια κλασική ιστορία από την Ελβετία για ένα μικρό ορφανό κορίτσι που το στέλνουν στα βουνά να ζήσει κοντά στον παππού του. Η πέμπτη ιστορία έχει τον τίτλο: το κλωσσοπουλάκι, κουφιοκεφαλάκι, και είναι ένας μύθος για ένα κλωσσοπουλάκι που σκορπάει τον πανικό, όταν ένα βελανίδι πέφτει στο κεφάλι του… ποιος είναι τόσο ανόητος ώστε να πιστέψει πως ο ουρανός μπορεί να πέσει πάνω του; Η έκτη ιστορία έχει τον τίτλο: Ραπουνζέλ, και είναι ένα Γερμανικό παραμύθι για ένα κορίτσι με όμορφα χρυσαφένια μαλλιά. Η ιστορία της Ραπουνζέλ δείχνει πως ακόμα και η κατάρα μιας μάγισσας δεν μπορεί να κρατήσει έναν καλό άνθρωπο φυλακισμένο για πάντα. Η έβδομη ιστορία έχει τον τίτλο: τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα και είναι μία κλασική ιστορία για ένα ματαιόδοξο αυτοκράτορα που έχει πιο πολλά χρήματα, παρά μυαλό. Θα τολμήσει κανείς να του πει ότι τα εξαίσια καινούργια ρούχα του δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα; Και τελευταία ιστορία είναι αυτή με τίτλο: ο Μάγος του Οζ, μια μικρή περιπέτεια γεμάτη παράξενα πλάσματα, μαγικά παπούτσια κι ένα μοναχικό κοριτσάκι. Τι θα ανακαλύψει η Ντόροθυ στο τέλος του δρόμου με τα κίτρινα τούβλα; 

Αυτά τα παραμύθια λίγο ως πολύ είναι γνωστά, καθότι έχουν γίνει πλέον κλασικά. Εννοείται βεβαίως ότι κάποια παραμύθια είναι περισσότερο γνωστά ή διάσημα, ενώ άλλα λιγότερο. Εμάς μας τράβηξε την προσοχή η ιστορία με τίτλο: Ρουμπελστίλτσκιν, κυρίως ως προς την πλοκή και έχει να περάσει κι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: ότι το καλό τελικά νικάει το κακό. Βεβαίως, αυτό το μήνυμα είναι μια κοινή θεματική στα περισσότερα παραμύθια. Κάποιες ιστοριούλες είναι περισσότερο διασκεδαστικές όπως αυτή με τίτλο: τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα, επίσης η ιστορία με το πελώριο γογγύλι έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά κυρίως θα αφήσει τα παιδιά με μια πολύ ευχάριστη διάθεση. Επομένως, εκτός από το περιεχόμενο και το συνδυασμό, δηλαδή το να συγκεντρώσει κανείς όλα αυτά τα παραμύθια μαζί, έχουμε να πούμε ότι είναι κι ένα πολύ προσεγμένο βιβλίο, με την έννοια ότι έχει καλαίσθητα χαρακτηριστικά, ένα ωραίο σκληρό εξώφυλλο, έχει πολύ όμορφη εικονογράφηση με γυαλιστερό χαρτί, πραγματικά έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά και σίγουρα θα κρατήσει συντροφιά στους μικρούς μας φίλους για περισσότερο από οχτώ βραδιές, καθώς αναμένεται ότι κάποιες από αυτές τις ιστορίες θα θέλουν να τις ακούσουν ξανά και ξανά. Οπότε, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το έχει κανείς στην βιβλιοθήκη του και να το διαβάζει στα μικρά παιδιά. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.      

 


Ιστορίες καληνύχτας. Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Πατάκη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου