Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Διαβάζοντας... "Τα οικογενειακά μας μυστικά"

"Τα οικογενειακά μας μυστικά", του Σερζ Τισερόν


"Τι είναι το οικογενειακό μυστικό;
Πώς αποκαλύπτεται;
Πώς οργανώνεται;
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Πώς "εξοστρακίζεται" σε πολλές γενιές;
Πώς να προστατευτούμε από αυτό;"
Τα οικογενειακά μυστικά μπορούν να ενεργούν σε πολλές γενιές και αρκούν για να μαυρίσουν την ψυχή μας (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Είμαστε όλοι όπως ακριβώς πρέπει να είμαστε"

"Πολλά συμβάντα γίνονται μυστικά, επειδή αυτοί που τα έχουν ζήσει νομίζουν πως θα ήταν ντροπιαστικό να μιλήσουν για αυτά στους κοντινούς τους, και, αν το έκαναν, θα κινδύνευαν κυρίως να χάσουν τον σεβασμό των παιδιών τους. Φοβούνται ότι οι εκμυστηρεύσεις τους υποβιβάζουν την καλή εικόνα που θεωρούν απαραίτητη να έχουν για αυτούς τα παιδιά τους: την εικόνα τέλειων γονέων που δεν κάνουν κανένα λάθος" (Τισερόν, 2004: σελ. 41).

Η παγίδα των καλών προθέσεων:

"Τα οικογενειακά μυστικά έχουν τρεις μεγάλες προελεύσεις: τα συμβάντα που έχουν κρατηθεί μυστικά επειδή εμπίπτουν στον χώρο του κοινωνικού νόμου, τα συμβάντα που κρίβονται εξαιτίας της ντροπής που τα συνοδεύει, τα συμβάντα που βίωσε ένας γονέας που δεν μπορεί να μιλήσει για αυτά επειδή του προκάλεσαν υπερβολικά μεγάλο άγχος" (Τισερόν, 2004: σελ.35).

Το παράδοξο των οικογενειακών μυστικών: "Τα παιδιά από τα οποία τα κρύβουμε τα ξέρουν πολύ συχνά, αλλά υποχρεώνονται να κάνουν ότι δεν τα ξέρουν" (Τισερόν, 2004: σελ.11).


Τισερόν, Σερζ. (2004). Τα οικογενειακά μας μυστικά. Εκδόσεις Νησίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου