Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μπαίνοντας στην εφηβεία...




Η είσοδος του παιδιού στην εφηβεία σηματοδοτείται με ορισμένες αλλαγές στο σώμα αλλά και στα συναισθήματα και την ψυχική υγεία του ατόμου. Στη συγκεκριμένη περίοδο της ανάπτυξης τα αγόρια εμφανίζουν μια αύξηση της σεξουαλικής τους επιθυμίας, που ικανοποιείται κυρίως μέσα από τον αυνανισμό που είναι μια ευκαιρία για διερεύνηση του σώματος, καθώς και αύξηση της τριχοφυΐας. Στα κορίτσια η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους του στήθους και εμφάνιση τριχοφυΐας. Οι αλλαγές στο σώμα του εφήβου ακολουθούνται και από ψυχικές αλλαγές. Ο έφηβος βρίσκεται σε μια διαρκή αναστάτωση με τα συναισθήματά του να αλλάζουν συνέχεια, ενώ βρίσκεται και σε μια αμφισβήτηση των πάντων γύρω του. Αμφισβητεί την οικογένειά του, τους γονείς τους, την κοινωνία, το σχολείο, τους καθηγητές, τους θεσμούς, ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, την εμφάνισή του, το σώμα του, τις ικανότητές του. Μέσα από αυτή την αμφισβήτηση προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, να δομήσει την ταυτότητά του, να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του.

Για να καταλάβουν οι γονείς πως νιώθει και πως βιώνει το παιδί την εφηβεία του και πόσο έντονα είναι κάποια συναισθήματα και βιώματα θα πρέπει να ανατρέξουν στις δικές τους αναμνήσεις. Να σκεφθούν πως ήταν ως έφηβοι, ποιες ήταν οι ανησυχίες τους, οι εξάρσεις τους, οι αντιδράσεις τους, τα συναισθήματά τους. Μέσα από την αναπόληση της εφηβείας τους οι γονείς θα μπορέσουν να ξαναβιώσουν τις συγκινήσεις και τους προβληματισμούς του παρελθόντος, όταν ήταν στην εφηβική ηλικία. 

Ο έφηβος μαζί με τις αλλαγές στο σώμα και τα συναισθήματα νιώθει όλη του τη ζωή να ανατρέπεται, τα σταθερά πράγματα και τις βεβαιότητες να αμφισβητούνται, ενώ αναζητά νέα πρότυπα, νέες αλήθειες και ένα διαφορετικό μέλλον. Ο έφηβος μπορεί να αμφισβητεί έντονα τα κύρια και σημαντικά σημεία αναφοράς του, που ήταν οι γονείς του και άλλοι ενήλικες στο περιβάλλον του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν τους έχει πλέον ανάγκη. Οι γονείς και οι άλλοι ενήλικες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δίπλα του και να αποτελούν ένα σταθερό πλαίσιο ηρεμίας και καθησυχασμού μέσα στις εντάσεις που βιώνει ο έφηβος. Αυτή τη στιγμή οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν κάπου. Ωστόσο, λιγότερο ή περισσότερο οι γονείς μπορούν να αφήσουν χώρο στον έφηβο να αναζητήσει και να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα και τη δική του προσωπικότητα, να μάθει μέσα από τις δικές του επιλογές, σωστές και λανθασμένες.

Παπαδοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου