Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η αναζήτηση της ευτυχίας


Όλοι οι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο θέλουν να είναι ευτυχισμένοι ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν δικαιολογώντας την κάθε πράξη τους. Αυτό θέλουν και επιδιώκουν αλλά τελικά είναι ευτυχισμένοι; Ένα βασικό βήμα είναι ο καθένας να καθορίσει τι είναι ευτυχία για τον ίδιο και να νιώσει πλήρης και ολοκληρωμένος. Για τον καθένα η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό, όπως και ο ορισμός της είναι διαφορετικός. Επιλέγοντας να είναι κάποιο ευτυχισμένος, μπορεί να βρει την ευτυχία πίσω από καθετί. Η ευτυχία θα πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής, δεν προέρχεται από ξαφνικά γεγονότα. Πρόκειται για μια συνειδητή προσωπική απόφαση, που βιώνεται από το άτομο χωρίς συγκεκριμένο λόγο και χωρίς το φόβο ότι μπορεί να χαθεί. Αν το άτομο δεχτεί ότι η ευτυχία είναι μια καθημερινή εμπειρία και αξίζει να ζήσει μαζί της, τότε θα μπορέσει να ανακαλύψει διάφορες χαρές στη ζωή του.

Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τους άλλους, αλλά από τη δική μας αντίδραση στις πράξεις των άλλων και στα γεγονότα που εκείνοι προκαλούν. Όσο πιο πολύ κάνουμε καθημερινά μικρές ενέργειες ή έχουμε συνήθειες που μας προκαλούν ευτυχία τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε μέσα μας μια ατέλειωτη δύναμη που μας απελευθερώνει από τους φόβους και μας φέρνει σε επαφή με την αφθονία της ζωής. Το άτομο δεν θα πρέπει να περιορίζει τις πηγές που μπορούν να το δώσουν ευτυχία.
Η απόφαση για ευτυχία σημαίνει ότι η ζωή του ατόμου αλλάζει. Το άτομο παίρνει την απόφαση για αλλαγή, και αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι, καθώς η ευτυχία είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Για να μπορέσει το άτομο να κατακτήσει την ευτυχία θα πρέπει να σταματήσει να αναβάλλει όσα μπορεί να κάνει άμεσα καθώς η ζωή κυλάει πολύ γρήγορα, να βάζει όρους, κάνοντας διαπραγματεύσεις με τη ζωή, να υποτιμά διάφορα γεγονότα χαράς και ευτυχίας, να έχει υψηλές προσδοκίες. Η ευτυχία για το κάθε άτομο είναι ατομική υπόθεση και το κάθε άτομο μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του και να δεσμευτεί στην πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι η δική του απόφαση. Το ότι επιλέγεις να ζεις ευτυχισμένα δεν σημαίνει ότι δε θα θυμώσεις, δε θα λυπηθείς, δε θα πληγωθείς, δεν θα έχεις μερίδιο στις δυσκολίες, δεν θα περάσεις κρίσεις. Ότι κι αν νιώθεις, ότι κι αν συμβαίνει γύρω σου, έχεις βαθιά μέσα σου σιγουριά ότι είσαι καλά, ότι ακολουθείς τη ροή της ζωής χωρίς να αντιστέκεσαι σε όσα σου συμβαίνουν.

Παπαδοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου