Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπιστοσύνη στην παιδική και εφηβική ηλικία



Κάποιες φορές οι γονείς δικαιολογημένα δυσκολεύονται να εμπιστευτούν το παιδί τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αδικαιολόγητη. Σίγουρα, τα παιδιά θέλουν και απαιτούν όλο και περισσότερες ελευθερίες. Όση ελευθερία και εμπιστοσύνη κι αν δώσει ο γονιός τα παιδιά πάντα θα απαιτούν περισσότερη. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και δύσκολες. Όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα του παιδιού. Ο γονιός θα πρέπει να αναρωτηθεί και να προβληματιστεί μήπως υπερβάλλει με τους φόβους του.

Ο γονιός σταδιακά θα πρέπει να εκχωρεί ελευθερίες στο παιδί, ανάλογα με την ωριμότητα του παιδιού. Αν το παιδί δείχνει ωριμότητα και σύνεση, ο γονιός αφήνει σταδιακά μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων. Αν το παιδί κάνει κακή διαχείριση των νέων προνομίων του, ο γονιός πρέπει να ανακαλέσει τις ελευθερίες που του έδωσε. 

Δεν έχει νόημα να λέμε στο παιδί ότι έχουμε εμπιστοσύνη στο ίδιο αλλά όχι τους άλλους (φίλους, παρέες, άτομα που προσεγγίζουν το παιδί).

Το ερώτημα είναι πόσο εμπιστεύεστε τις δυνατότητές του να αντιδράσει σωστά;

Η εμπιστοσύνη θα πρέπει να αναλογεί στην ηλικία του παιδιού. Ο γονιός δηλαδή δεν θα πρέπει να έχει υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί. Είναι σημαντικό ο γονιός θα βεβαιωθεί ότι δεν του στερεί βασικές ελευθερίες για την ηλικία του. Οι μεγάλοι περιορισμοί δεν αφήνουν στο παιδί το περιθώριο να αναπτύξει την προσωπικότητα και να κάνει λάθη. 

Σεβόμαστε το δικαίωμα του παιδιού να κάνει σφάλματα και να μαθαίνει μέσα από αυτά.

Παπαδοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου