Του Arthur Schopenhauer
«Γιατί στη συναναστροφή μας με τους άλλους είναι προτιμότερο να ρίχνουμε λίγο το επίπεδό μας; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τίποτα αν δεν τους αγγίζει προσωπικά; Γιατί η επιείκεια και η ειλικρινής εκτίμηση στο πρόσωπο κάποιου που μόλις γνωρίσαμε δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι; Τι είναι τελικά η ευγένεια και γιατί κάνουμε καλό στον εαυτό μας όταν κρίνουμε τους άλλους;
Με το γνωστό καίριο και ουδόλως διπλωματικό του ύφος, ο Άρθουρ Σοπενχάουερ προσφέρεται να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμούμε την επαφή με τους άλλους ανθρώπους παρότι ‘στην πραγματικότητα θα πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι αν δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ο Σοπενχάουερ ξεκινάει το βιβλίο γράφοντας: «Καθώς η ζωή προχωράει είναι χρήσιμο να είναι κανείς προετοιμασμένος και σε θέση να κάνει δύο πράγματα: να κοιτάζει μπροστά και να αγνοεί καταστάσεις. Το ένα θα τον προστατέψει από τη ζημία και τα βάσανα και το άλλο από τις διαφωνίες και τους καβγάδες» (σελ. 5).
Ο Σοπενχάουερ αναφέρει ότι εφόσον ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να αφήσουμε τον καθένα να έχει τον δικό του χαρακτήρα και να εξασκήσουμε την προσοχή μας ώστε να μπορούμε να ανεχτούμε τους άλλους ανθρώπους.
Επίσης, πιο κάτω στο βιβλίο του προσθέτει: «Οι άνθρωποι, πράγματι, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα που δεν τους αγγίζει προσωπικά. Τα αληθινά και καίρια σχόλια, τα λεπτά, διακριτικά και έξυπνα πράγματα δεν πιάνουν τόπο, αφού δεν μπορούν ούτε να τα καταλάβουν ούτε να τα νιώσουν. Αλλά οτιδήποτε ενοχλεί την άθλια ματαιοδοξία τους με τον πιο αφηρημένο και έμμεσο τρόπο ή έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εξαιρετικά πολύτιμους εαυτούς τους- τότε τους πιάνει η ευαισθησία» (σελ. 21).
Πηγή:
Arthur Schopenhauer. 2022. Η σχέση μας με τους άλλους. Εκδόσεις Επίλεκτα.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου