Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Διαβάζοντας: «Τα Χριστούγεννα του Μπόμπι»

Από τη σειρά: τρυφερές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, Εκδόσεις: Άγκυρα

Πρόκειται για ένα Χριστουγεννιάτικο ατμοσφαιρικό παραμύθι που είναι πολύ ευχάριστο για να το διαβάσει κανείς, και μας ταξιδεύει στα ζώα του δάσους και πρωταγωνιστής όπως κανείς αντιλαμβάνεται και από τον τίτλο είναι το αρκουδάκι, το οποίο εικονίζεται και στην φωτογραφία του εξωφύλλου, ο Μπόμπι. 

 

Μιλώντας για εικόνες, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα υπόλοιπα της ίδιας σειράς, η εικονογράφηση είναι καταπληκτική, σε ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, τα Χριστούγεννα αποτελούν την γιορτή που μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε όλοι μια ζεστή γωνιά, ένα ζεστό σπίτι, μέσα στο οποίο θα βρούμε τη θαλπωρή και την γαλήνη που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Οπότε, το σπίτι του καθενός είναι ένα βασικό καταφύγιο, ένα βασικό αγαθό για όλους.

Το παραμύθι, λοιπόν, μας μιλάει γι’ αυτό το αγαθό, για το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε ένα σπίτι, μέσα στο οποίο θα ξέρουμε ότι είμαστε αποδεκτοί, αλλά και εκτός από αποδεκτοί, θα μπορούμε να βιώσουμε σημαντικά συναισθήματα όπως αυτό της αγάπης και κυρίως, πέρα από τα συναισθήματα, να βιώσουμε σχέσεις που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας και να μας ενδυναμώσουν ψυχικά, όπως είναι η σχέση της φιλίας. 

 

Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την φιλία, για την αξία της στέγης, και μέσα από τις ευχάριστες γραμμές, τα μηνύματα που περνάει αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και υπογραμμίζονται κάποιες σημαντικές αξίες που εννοείται ότι δεν τις χρειαζόμαστε μόνον αυτές τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά για όλες τις εποχές και για πάντα.

Το παραμύθι μας διηγείται μια ευχάριστη ιστορία που μας εντάσσει στο κλίμα των ημερών με έναν πολύ όμορφο και τρυφερό τρόπο και ειδικά επαναλαμβάνοντας αυτές τια αξίες και αυτά τα μηνύματα όπως να είμαστε αποδεκτοί, να μας αγαπάνε, να βρούμε πραγματικούς φίλους κι ένα πραγματικό σπίτι, τότε διδάσκουμε στα παιδιά πώς να τα επιτύχουν όλα αυτά, αλλά και πώς να εκτιμήσουν αυτά τα αγαθά που τους χαρίζονται. Ένα παραμύθι που αξίζει να το έχετε στη συλλογή σας! Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου