Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί στολίζουμε το Έλατο για τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Τι συμβολίζει ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Ίσως, αν σας ρωτήσουν ποια είναι τα 5 πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τότε είναι πολύ πιθανό σαν μια από τις πρώτες εικόνες, να συμπεριλάβετε τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο στολισμός του δέντρου αποτελεί μια παράδοση που μας πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω, ακόμη και πριν την γέννηση του Χριστού και το ερώτημα είναι εύλογο σχετικά με το τι σχέση έχει με τον Χριστιανισμό ένα παγανιστικό σύμβολο… 

 

Προφανώς, οι Χριστιανοί απέδωσαν αρκετούς θρησκευτικούς συμβολισμούς… Είτε είμαστε Χριστιανοί, είτε όχι, είτε πιστεύουμε, είτε δεν πιστεύουμε, μιας και οι εικόνες του στολισμού πρωτοστατούν γύρω μας κατά την περίοδο των γιορτών, είναι πολύ πιθανό κάποιο μικρό παιδάκι να μας θέσει το ερώτημα: «γιατί στολίζουμε το έλατο;» Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε κάποιους από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς γύρω από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. 

 

Η Επιλογή του Αειθαλούς δέντρου

Το αειθαλές δέντρο διατηρεί το χρώμα του όλο το χρόνο. Ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα, το αειθαλές δέντρο διατρανώνει τη ζωή του. Αυτό το χαρακτηριστικό της αιώνιας ζωής αντιπροσωπεύει τη ζωή που έχουν οι Χριστιανοί εν Χριστώ.

Το σχήμα του δέντρου

Το τριγωνικό σχήμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου συνδέεται με την Αγία Τριάδα. Τα κλαδιά που δείχνουν προς τα πάνω, συχνά συμβολίζουν την εξύμνηση των ανθρώπων προς τον Θεό.

Τα φώτα και το αστέρι πάνω στο δέντρο

Για πολλούς Χριστιανούς, τα φωτάκια στο δέντρο δηλώνουν πώς ο Ιησούς ήρθε ως φως στον κόσμο. Το αστέρι που τοποθετείται στην κορυφή του δέντρου αντιπροσωπεύει το αστέρι που ακολούθησαν οι τρεις μάγοι στη Βηθλεέμ.

Τα δώρα κάτω από το δέντρο

Για μερικούς, τα δώρα κάτω από το δέντρο αντιπροσωπεύουν τα δώρα που έφεραν οι τρεις μάγοι στον Ιησού. Για άλλους, τα δώρα αντιπροσωπεύουν το δώρο της σωτηρίας που έχουν οι άνθρωποι μέσω του Ιησού.

Η κοπή του δέντρου

Όταν το αειθαλές δέντρο κόβεται, χτυπιέται μέχρι θανάτου, για να υψωθεί στη δόξα με μεγαλοπρέπεια ως στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή η μεταμόρφωση του δέντρου συμβολίζει το πώς ο Ιησούς πέθανε σαν ένα δέντρο και αναστήθηκε σε νέα ζωή.

 

Πηγή:

Meaning Of The Christmas Tree In History And To Christians (godupdates.com)

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου