Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Προς μια μαγική σχέση



«Αυτό που συντηρεί πραγματικά τη μαγεία στη σχέση είναι το να παραμένουμε ασφαλείς ενώ τα πράγματα γύρω μας δεν είναι πάντα προβλέψιμα» (σελ. 21).

«Ως άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε πως ο σύντροφός μας θα εκπληρώσει κάποια κρυφή μας επιθυμία. Και είναι υπέροχο όταν αυτό συμβαίνει. Όμως δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Είναι δική μας ευθύνη να εκφράσουμε τα θέλω μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο άλλος θα ανταποκριθεί θετικά επειδή απλώς τα εκφράσαμε. Μπορεί να αρνηθεί, και αυτό δεν είναι λόγος για να μην εκφράσουμε ποτέ ξανά τα θέλω και τις επιθυμίες μας» (σελ. 23-24).


«Με την οικειότητα που γεννιέται μέσα σε μια μακρόχρονη σχέση, οι επιθυμίες γίνονται προσδοκίες που συχνά μεταμορφώνονται σε απαιτήσεις και τότε χάνεται ο σεβασμός. Όταν τα θέλω και οι επιθυμίες δεν εκφράζονται ανοιχτά και όταν η άλλη πλευρά δεν πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, εισβάλλον από το παράθυρο, όπως το καλοκαίρι τα κουνούπια, οι προσδοκίες, και ακριβώς εκεί είναι που χάνεται η μαγεία. Οι προσδοκίες δημιουργούν μια τοξικότητα στο κλίμα της σχέσης» (σελ. 26).

«Μια καλή σχέση βασίζεται στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε συμφωνίες και όχι στις συγκρούσεις» (σελ. 28).


«Η μαγεία στη σχέση γεννιέται μέσα από την εμπιστοσύνη και την καλή διάθεση» (σελ. 31).

«Τελικά…
Σε κάθε σχέση υπάρχει μια υπόσχεση.
Όταν κρατάμε τις υποσχέσεις, ο άλλος μας εμπιστεύεται.
Όταν ο άλλος μας εμπιστευτεί, νιώθει ασφαλής.
Όταν νιώθουμε και οι δύο ασφαλείς, είμαστε σε μια σχέση μαγική»
«Για αυτό ας αποφύγουμε την παγίδα…
Να θέλουμε να αλλάξουμε τον άλλο.
Να περιμένουμε πράγματα χωρίς ποτέ να τα ζητήσουμε.
Να θεωρούμε ότι, επειδή παλιά γινόταν έτσι, θα γίνεται πάντα έτσι.
Να θεωρούμε ότι, επειδή ζητήσαμε κάτι, ο άλλος θα το προσφέρει οπωσδήποτε.
Να συμφωνούμε στο καθετί.
Να περιμένουμε να υπάρχει πάντα δικαιοσύνη» (σελ.32).


Η μαγική σχέση στηρίζεται σε μια συμμαχία που τη χαρακτηρίζουν η αποδοχή του άλλου, η ευελιξία, η εναρμόνιση, η ενσυναίσθηση, η σύνδεση με το παρόν και η αγάπη (σελ. 67).

«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε μέσα στις σχέσεις είναι ο αγώνας για υπεροχή. Μεγάλος εχθρός της μαγείας. Ποιος θα βγει πρώτος, ποιανού θα του περάσει, ποιος θα έχει το πάνω χέρι;» (σελ. 77).


«Με κόλπα δεν κρατιέται μια σχέση. Δεν μπορούμε να σώσουμε καμιά σχέση μέσα στην οποία εμείς θα υπερ-λειτουργούμε για να κρύψουμε αδυναμίες του άλλου, που πολλές φορές τις φανταζόμαστε. Αν παραπλανηθήκαμε από  τον παραμορφωτικό καθρέφτη του έρωτα και ερωτευτήκαμε κάποιον τον οποίο τελικά δεν μπορούμε να αγαπήσουμε, ας συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και ας πάμε παρακάτω» (σελ. 122).


Η ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ… (σελ. 122)

«Μεγαλώνοντας, γινόμαστε όλο και πιο σοβαροί και καθωσπρέπει. Αυτό μας απομακρύνει από την παιδικότητα μέσα στην οποία κατοικεί ο αυθορμητισμός, δηλαδή η πρώτη ύλη της δημιουργικότητας. Μην τρομάζετε στην ιδέα να γίνετε για λίγο παιδιά. Το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να έχετε κάποιες καλές ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσετε ευκολότερα το στρες στη δουλειά ή πώς να τα βγάλετε πέρα με τα παιδιά το Σαββατοκύριακο (σελ. 145).


Αποσπάσματα από το βιβλίο της Σμαρούλα Παντελή: Ο δρόμος για μια μαγική σχέση. Αθήνα: Μίνωας, 2012. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου