Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Σχέσεις αγάπης

Mια ψυχαναλυτική ματιά του Winnicott

 

Βίντεο από Youtube: Απόσπασμα από το βιβλίο του Winnicott, Η ανθρώπινη φύση.


«Η βάση των πάντων είναι η αγάπη που αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και σε άλλα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα γίνονται σταδιακά αντιληπτά ως πρόσωπα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι γίνονται πλήρως αντικειμενικά αντιληπτά. Μερικά παιδιά αρχίζουν από πολύ νωρίς να γνωρίζουν τους ανθρώπους όπως πράγματι είναι, ενώ άλλα είναι πιο υποκειμενικά και σχεδόν δεν βλέπουν παρά μόνο στον βαθμό που είναι έτοιμα να φανταστούν. Το πιο υποκειμενικό παιδί διακινδυνεύει λιγότερο αν η μητρική φιγούρα αλλάζει, το λιγότερο υποκειμενικό παιδί κερδίζει πολλά μέσα από την εκτίμηση των πραγματικών ιδιοτήτων των διαφόρων ανθρώπων αλλά διακινδυνεύει περισσότερο, ενδέχεται να υποφέρει πιο βαθιά αν υπάρξει κάποια απώλεια» (σελ. 117).


Το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα περιγράφει τον έρωτα που νιώθει το αγόρι για τη μητέρα του, ενώ χρησιμοποιεί ως πρότυπο συνείδησης τον πατέρα του. Το αγόρι ενδοβάλλει την αναπαράσταση του πατέρα που γνωρίζει και τον αποδέχεται.  Την πατρική φιγούρα το αγόρι την κρατά εσωτερικά και μπορεί να την ανακτήσει στην εφηβεία. Αν η σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στη μητέρα είναι ικανοποιητική, τότε ο πατέρας είναι έτοιμος να παίξει τον ρόλο του απέναντι στα παιδιά, γνωρίζοντας καλύτερα τον γιο του και δίνοντάς του εμπειρίες, σαν αυτές που είχε και ο ίδιος με τον δικό του πατέρα.

Η παιδική σεξουαλικότητα με την έννοια της ευχαρίστησης που αντλεί το παιδί από το ίδιο του το σώμα είναι κάτι πραγματικό. Μπορεί να είναι ώριμη ή ανώριμη μέχρι να φτάσει το παιδί κατά την λανθάνουσα περίοδο, που ανακουφίζεται από τη σεξουαλικότητα, η οποία πλέον βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, συνεχίζει να υπάρχει χωρίς όμως να βρίσκεται σε συνειδητό επίπεδο και χωρίς να απασχολεί άμεσα το παιδί, το οποίο πλέον στρέφεται σε μη σεξουαλικούς στόχους, όπως διάβασμα, φίλοι, παιχνίδι, αθλήματα, μουσική και άλλα κατά την παιδική ηλικία.

 


Πηγή:

Winnicott, D.W. (2017). Η ανθρώπινη φύση. Αθήνα: Αρμός.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου