Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Λόγια ατόμων με αυτισμό



Ίσως περισσότερο σημαντικό από οποιοδήποτε εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε τα άτομα με αυτισμό είναι να ακούσουμε ή να διαβάσουμε τι λένε τα ίδια για τον αυτισμό. Το σίγουρο πάντως είναι πως κάποια άτομα με αυτισμό μπορούν να περιγράψουν αυτό που βιώνουν και έχουν επίγνωση των δυσκολιών τους.


«Το να είναι κανείς αυτιστικός δε σημαίνει ότι δεν είναι άνθρωπος. Αλλά σίγουρα σημαίνει ότι είναι “αλλότριος”» (Jim Sinclair, 1992, άτομο με αυτισμό, αναφ. στη Γκονέλα, 2008).

«Στα 25 χρόνια μου ανακάλυψα μια λέξη, μια καινούργια ετικέτα, η οποία μου έδωσε πολλές απαντήσεις, μια ευκαιρία να συγχωρέσω και την ελπίδα να αποκτήσω επιτέλους την αίσθηση ότι ανήκω κάπου: αυτή η λέξη ήταν ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ» (Donna Williams, άτομο με αυτισμό, 1993).

«Ο αυτισμός δεν είναι ένα κέλυφος του ατόμου. Είναι διεισδυτικός σε κάθε πτυχή του ατόμου. Είναι ένας τρόπος ύπαρξης» (Jim Sinclair, άτομο με αυτισμό, αναφ. στη Γκονέλα, 2008, σ. 25).

«Ο αυτισμός είναι απόσπαση από την εξωτερική πραγματικότητα που συνοδεύεται από μια έντονη εσωτερική ζωή» (Petit Robert, άτομο με αυτισμό, αναφ. στη Γκονέλα, 2008, σ. 25).

«”Η Ντόνα είναι τρελή”. Παραδόξως χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι τα φυσιολογικά παιδιά όταν αναφέρονται στον εαυτό τους, χρησιμοποιούν το εγώ» (Donna Williams, άτομο με αυτισμό, 1993, σ. 47).



Βιβλιογραφία

Γκονέλα, Ε. (2008). Αυτισμός: Αίνιγμα και πραγματικότητα. Από τη θεωρητική προσέγγιση στην εκπαιδευτική παρέμβαση: Για γονείς, εκπαιδευτικούς, γενικής και ειδικής αγωγής και νηπιαγωγούς (Β’ Εκδ.). Αθήνα: Οδυσσέας.

Williams, D. (1993). Κανείς στο πουθενά. Η Εκπληκτική αυτοβιογραφία ενός αυτιστικού κοριτσιού. Αθήνα: Εκδόσεις Αποσπερίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου