Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Διαβάζοντας... «Εισαγωγή στην Κοινωνιομετρία στην Ομαδική ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα»

Του Νεοκλή Σαρρή

 

«Η κοινωνιομετρία δεν είναι μόνο μια τεχνική ή μέθοδος μέτρησης των έλξεων και των απωθήσεων σε μικροκοινωνιολογικό επίπεδο, προπάντων είναι μια κοσμοθεωρία που εδράζεται και καταλήγει σε μια φιλοσοφία. Πέρα από τις εφαρμογές του στην εκπαίδευση, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, ο επιστημονικός αυτός κλάδος που τοποθετείται στα όρια της κοινωνιολογίας, της ψυχοκοινωνιολογίας και της (αντι) ψυχιατρικής κομίζει ένα αισιόδοξο μήνυμα: η θεραπεία των ατομικών και συλλογικών εντάσεων και ρήξεων βρίσκεται στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της δημιουργικότητας και της αυθορμησίας, των δύο ανεκτίμητων προσόντων που διαθέτει ο άνθρωπος η ορθή διαχείριση των οποίων είναι σε θέση να τον οδηγήσει σε ανώτερα πολιτισμικά στάδια. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το δραματικό στοιχείο του ανθρώπου και της κοινωνίας όντας θεατρικό είναι ταυτόχρονα και ένα ατελείωτο παιχνίδι. Αν παραδεχτούμε λοιπόν ότι η δόμηση της καθημερινότητας ακολουθεί το δραματουργικό πρόσωπο, η καταπίεση που ασκεί η ίδια με τις στεναχώριες, τις απογοητεύσεις και γενικότερα τις αποστερήσεις που συνεπάγεται, θα πρέπει να βρει ομοειδές αντίδοτο. Η διαφυγή από το χάος που ελλοχεύει για τον άνθρωπο τον οδηγεί στο παιχνίδι και από εκεί στο θέατρο προκειμένου με αυτό να βρει την κάθαρση» (από το οπισθόφυλλο).

«Η κοινωνιομετρική δοκιμασία είναι μέσο να μετρήσουμε την κοινωνική οργάνωση μιας ομάδας. Κατά τη διάρκεια μιας κοινωνιομετρικής δοκιμασίας, τα άτομα που συγκροτούν την ομάδα, καλούνται να επιλέξουν άλλα άτομα, είτε από την δική τους ομάδα, είτε από μια διαφορετική. Αναμένουμε από τα άτομα της ομάδας να κάνουν την επιλογή τους ασχέτως και αδιακρίτως αν τα επιλεγμένα άτομα ανήκουν ή όχι στη δική τους ομάδα. Η κοινωνιομετρική δοκιμασία δηλαδή, είναι μια μέθοδος έρευνας των κοινωνικών δομών στο μέτρο που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών μιας ομάδας έλξεις και απωθήσεις» (σελ. 76).

Η κοινωνιολογία αναλύει γεγονότα και περιστατικά της καθημερινότητας, που συνθέτουν την κοινωνική ζωή. Ο άνθρωπος μέσα από τη συμμετοχή του στην καθημερινή ζωή κατασκευάζει τον δικό του κόσμο και συμμορφώνεται ή ακολουθεί τους κανόνες. Οι κανόνες για τη δόμηση της κοινωνικής ζωής περιλαμβάνουν τις θεμελιώδεις απόψεις σχετικά με την ίδια τη ζωή και την αμφισβήτηση των ίδιων, αν και αυτή συχνά δεν εκδηλώνεται. Στην κοινωνία μας, η προσωπική εμφάνιση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής αντεπίδρασης  που συνεπάγεται η καθημερινότητα.

 

Πηγή:

Νεοκλής Σαρρής. 1995. Εισαγωγή στην Κοινωνιομετρία στην Ομαδική ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα. Εκδόσεις Δανιά.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου