Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Διαβάζοντας: «Δεσμός, τραύμα & ψυχική ανθεκτικότητα»

Θεραπευτική φροντίδα για παιδιά σε αναδοχή και υιοθεσία

Των Kate Cairns & Brian Cairns

 

«Η Kate και ο Brian Cairns είναι κοινωνικοί λειτουργοί και επαγγελματίες εκπαιδευτές. Είναι γονείς, επίσης. Αρκετά χρόνια πριν η οικογένειά τους, στην οποία υπήρχαν ήδη βιολογικά παιδιά, ανέλαβε με αναδοχή σε διάστημα 25 χρόνων ακόμα 12 παιδιά, τα οποία ως σήμερα παραμένουν μέλη της.

Σε αυτό το σημαντικό και συναρπαστικό βιβλίο αντλούν από τον πλούτο της προσωπικής και επαγγελματικής τους εμπειρίας, ώστε να προσφέρουν μια εικόνα της πραγματικότητας της οικογενειακής ζωής με παιδιά τα οποία έχουν ζήσει με δυσβάσταχτο στρες. Μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά περιγράφουν με παραστατικό τρόπο το πώς η οικογένεια ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παιδιών που εκφράζουν δυνατά συναισθήματα και εκδηλώνουν δύσκολες συμπεριφορές, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών στον δεσμό, της απώλειας, της κακοποίησης και του τραύματος» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«… Έντονα συναισθήματα. Επιθυμία. Οργή. Φόβος. Πώς μας αλλάζουν, αυτά τα τρία, σύγκορμα. Η αδρεναλίνη στα ύψη, τεντωμένα νεύρα, οι αισθήσεις εστιασμένες… δεν είμαστε, αληθινά, ποτέ ξανά οι ίδιοι, τα μοτίβα του εγκεφάλου μας μεταβάλλονται για πάντα από τη δύναμη που μας κινεί» (σελ. 25-26).

Τι επιθυμούμε; Τα αντικείμενα του δεσμού μας.

Αν η επιθυμία αυτή δεν ικανοποιηθεί… τότε εμφανίζεται η οργή…

Και μετά την οργή εμφανίζεται ο φόβος… γιατί η φαντασία μας αναρωτιέται: κι αν εγκαταλειφθώ;

Ένα βιβλίο που περιγράφει όλα τα συναισθήματα που νιώθουν τα παιδιά που δεν έχουν την επιλογή να μεγαλώσουν με τη φυσική τους οικογένεια: φόβος, τρόμος, θλίψη, μοναξιά, οργή, λύπη, συγκινήσεις… αλλά και συμπόνια, εσωτερική γαλήνη, χαρά και ηρεμία…

«Και στον πυρήνα της καρδιάς, η γαλήνη. Ένας άνθρωπος έχει δημιουργηθεί. Σε έναν κόσμο τυχαιότητας και αλλαγής, η αγάπη θριαμβεύει» (σελ. 27).

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διαταραχές δεσμού εμφανίζουν αρκετές δυσκολίες: τίποτα δεν είναι εύκολο ή απλό.

 

Πηγή:

Kate Cairns & Brian Cairns. 2023. Δεσμός, τραύμα & ψυχική ανθεκτικότητα. Θεραπευτική φροντίδα για παιδιά σε αναδοχή και υιοθεσία. Εκδόσεις Αρμός.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου