Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Βλέποντας την ταινία… «Με τα μάτια της Νταλβά»

Η ταινία ξεκινάει με την εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι της Dalva, με σκοπό να τη μεταφέρει σε μια δομή ανάδοχης φροντίδας, χωρίς η ίδια να θέλει. Είχε μεγαλώσει μέχρι τα 12 χρόνια της, στην ηλικία δηλαδή που τώρα βρίσκεται, με τον πατέρα της γιατί η μητέρα τους είχε παρατήσει, με βάση τα λεγόμενα του πατέρα. Της λείπει πολύ ο πατέρας της και θέλει να γυρίσει στη ζωή που είχε μαζί του.   

 

Παρόλο που είναι μόλις 12 ετών, η Dalva ντύνεται, βάφεται και συμπεριφέρεται σαν να είναι μια ενήλικη γυναίκα. Το κορίτσι αυτό ενηλικιώθηκε γρήγορα μέσα από τις καταστάσεις που έχει ζήσει ή έπαιξε ρόλο κάποιο άτομο του περιβάλλοντός της, που την έπεισε για αυτή την πρώιμη ανάπτυξη;

Το κορίτσι ισχυρίζεται ότι είναι γυναίκα και όχι κορίτσι, κι αυτό ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια γιατί ο πατέρας της τη μεγάλωνε και την είχε πείσει ότι μόνο αυτός την αγαπά δημιουργώντας της μια σύγχυση ανάμεσα στην πατρική αγάπη και την ερωτική αγάπη.

Η Dalva για πολλά χρόνια είχε ζήσει μέσα σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, το οποίο το αναζητά και το νοσταλγεί, γιατί δεν είχε άλλα σημεία αναφοράς και δεν αντλούσε ικανοποίηση από άλλες σχέσεις. Η σχέση που είχε αναπτύξει με τον πατέρα της θεωρούσε ότι είναι η σχέση που έχουν όλα τα κορίτσια στην ηλικία της και όταν πλέον στερείται αυτή τη σχέση φαίνεται ότι της λείπει και έχει την ίδια συμπεριφορά απέναντι στον κοινωνικό λειτουργό.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται και κυρίως η αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό λειτουργό και με τη συγκάτοικό της παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της Dalva. Αρχίζει να βλέπει πως λειτουργούν και πως συμπεριφέρονται τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της, πώς ντύνονται και πως περνούν τον χρόνο τους και αρχίζει να αλλάζει…

Οι συναντήσεις με τη μητέρα της είναι αρκετά ψυχρές και τυπικές, γιατί η ίδια θεωρεί ότι η μητέρα της την παράτησε και έφυγε, δεν της έχει εμπιστοσύνη και δεν τη θέλει στη ζωή της. Σε μια συνάντηση με τον πατέρα της φαίνεται ότι θέλει πίσω τη ζωή που είχαν, εμφανίζοντας μια σχέση εξάρτησης με τον θύτη, καθώς όλα στο μυαλό της βρίσκονται σε σύγχυση. Δεν ξέρει τι είναι σωστό και τι όχι, πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί στην ηλικία που βρίσκεται.

Η ταινία αποτυπώνει τις πολλαπλές επιπτώσεις του τραύματος, καθώς και τις διαστρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στο θύμα και δεν αφιερώνεται χρόνος να σκεφτούμε ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του θύματος και γιατί οδηγήθηκε σε αυτή τη συμπεριφορά.

 

Ταινία:

Love According to Dalva / Με τα μάτια της Νταλβά  (2023)

Σκηνοθέτης: Emmanuelle Nicot
Ηθοποιοί: Zelda Samson, Alexis Manenti, Fanta Guirassy

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου