Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Δεν κάνετε σεξ τόσο συχνά όσο παλιότερα… Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας;

Συνήθως, όταν με την πάροδο του χρόνου μειώνονται οι σεξουαλικές επαφές σε ένα ζευγάρι και γι’ αυτό ευθύνεται η μία πλευρά, τότε αυτό δημιουργεί αρκετές σκέψεις στην άλλη πλευρά. Οι σκέψεις αυτές είναι συνήθως αρνητικές όπως λόγου χάρη, «τι έχει αλλάξει;», «μήπως σταμάτησε να με αγαπά;», «μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο;», «μήπως δεν είμαι πια ελκυστική/ος;» κοκ. 

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε όλοι πάντα τις ίδιες ανάγκες. Το να υπάρξει μια περίοδος όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει μειωμένη διάθεση για σεξ, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση ή ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του ή ότι υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο κοκ. Μια καλή ερώτηση για να θέσουμε στον εαυτό μας είναι η εξής: το σεξ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα σε μια σχέση, αλλά είναι άραγε σημαντικότερος από την επικοινωνία;

Αν δεν εκφράσουμε τις ανησυχίες μας στον/στην σύντροφό μας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να πορευόμαστε με εικασίες σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει. Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο καθώς η μια αρνητική σκέψη φέρνει την άλλη και τελικά η απόσταση και η απομάκρυνση ανάμεσα στο ζευγάρι αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Οι λόγοι που κάποιο άτομο χάνει την διάθεσή του για σεξ μπορούν να είναι πάρα πολλοί, όπως άγχος, παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων, προβλήματα με την στύση για τον άνδρα, πόνος κατά τη διείσδυση για τη γυναίκα, καθώς και άλλες δυσκολίες που σχετίζονται με την σωματική και ψυχική υγεία. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουν οι σύντροφοι μεταξύ τους, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και η απομάκρυνση του ενός από τον άλλον, καθώς επίσης να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί λόγοι για την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς στον συγκεκριμένο τομέα. 

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι θα πρέπει να επιλεγεί η καταλληλότερη στιγμή, καθώς και ο κατάλληλος χώρος στον οποίο μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Σίγουρα κατάλληλη στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή πριν ή μετά το σεξ, ούτε κι ένα μέρος όπου θα υπάρχουν συχνές διακοπές από άλλα άτομα ή θα σας αποσπούν διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος χώρου.  Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος ή η αιτία που ο/η σύντροφός σας έχει μειωμένη επιθυμία, εσείς καλό είναι να είστε βοηθητικοί, υποστηρικτικοί, με κατανόηση, χωρίς να πιέζετε, σεβόμενοι πάντα τα όρια.  

Μην ξεχνάτε ότι κι ο/η σύντροφός σας ενδεχομένως να έχει παρατηρήσει την αλλαγή που συμβαίνει στον εαυτό του/της και να έχει ανησυχήσει ήδη ή ακόμη και πριν από εσάς για την μειωμένη σεξουαλική διάθεση κι ίσως να αναρωτιέται έντονα σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει. Ίσως, να μην έχει τις απαντήσεις που κι εσείς αναζητάτε και γι’ αυτό είναι σημαντικό από κοινού να συνειδητοποιήσετε ότι είστε εκεί μαζί ο ένας για τον άλλον κι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να τα καταφέρετε δίχως τη συμβολή ενός ειδικού σύμβουλου σχέσεων ή ενός σεξολόγου. 

 

Οπότε, το πρώτο βήμα είναι να γίνει κατανοητό ότι υφίσταται ένα πρόβλημα, το δεύτερο να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση και με τους δύο συντρόφους και το τρίτο βήμα είναι να επισκεφτείτε μαζί έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ή γιατρό με τον οποίο θα αισθάνεστε άνετα και που θα μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Πάντως, οι έρευνες που αφορούν στο εν λόγω ζήτημα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στα ζευγάρια, αλλά ότι υπάρχουν περίοδοι όπου ο ένας εκ των δύο συντρόφων εκδηλώνει ξαφνικά λιγότερο ενδιαφέρον και σεξουαλική επιθυμία. Αν η αδιαφορία παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην ποιότητα της σχέσης, αυξάνοντας συναισθήματα απογοήτευσης και αμφιβολίας. Οι ανησυχίες ότι τίποτα δε θα είναι όπως πρώτα, έχουν μια βάση, καθώς μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior (αρχεία σεξουαλικής συμπεριφοράς), κατέδειξε ότι οι Αμερικανοί ενήλικες με την πάροδο του χρόνου μέσα σε μια σχέση, τείνουν να κάνουν λιγότερο σεξ, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή οικογενειακής κατάστασης.

Δεν υπάρχει κανόνας που να ισχύει για όλα τα ζευγάρια, καθώς το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Βασικό ρόλο διαδραματίζουν η ηλικία του ζευγαριού, το διάστημα που είναι μαζί, το ποιο είναι το συνηθισμένο μοτίβο του σεξ που έχει το κάθε ζευγάρι χωριστά κ.α. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να συγχέετε τις μέσες εκτιμήσεις που βγαίνουν κατά καιρούς σχετικά με το πόσο συχνά τα ζευγάρια κάνουν σεξ με αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς και για την σχέσης σας. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι μοναδικό και η σεξουαλική επιθυμία θα κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου. Ίσως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να είστε και οι δυο ικανοποιημένοι και από την ποσότητα κι από την ποιότητα του σεξ που κάνετε και για να βρεθεί η χρυσή αυτή τομή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μεταξύ σας διάλογος.

 

 

Πηγές:

What to do if your partner doesn't want to have sex - spunout  

What to Do If Your Partner Is Uninterested in Sex (verywellmind.com)

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου