Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Όταν η ασθένεια εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή…

Είναι φορές που η ζωή φέρνει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που κάποιοι από τους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ερωτική και σεξουαλική τους ζωή. Η απώλεια της υγείας έχει αντίκτυπο στον συναισθηματικό κόσμο του ίδιου του ατόμου που υφίσταται την ασθένεια και κατ’ επέκταση επηρεάζεται και το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον και φυσικά αν υπάρχει, o/η σύντροφός του. 


Η απώλεια της υγείας προσθέτει άγχος στο άτομο, αγωνία για την εξέλιξη και ανησυχία για το πώς θα είναι η ζωή από εδώ και πέρα. Συνήθως, εκτός από το άγχος και την αγωνία, το άτομο καταβάλλεται κι από συναισθήματα στεναχώριας, θλίψης ή συντριβής, καθώς όλος ο κόσμος του έχει ανατραπεί και η νέα κατάσταση στην οποία το άτομο καλείται να προσαρμοστεί είναι δύσκολη κι επώδυνη σωματικά, αλλά και ψυχικά. Μέσα σε όλα τα ερωτήματα προστίθενται κι εκείνα σχετικά με το πώς θα είναι η σεξουαλική ζωή στο μέλλον και στο αν η έλλειψή της οδηγήσει τον/τη σύντροφο στην επιλογή της προδοσίας και υποκατάστασης  με άλλο διαθέσιμο σεξουαλικό παρτενέρ ή ακόμη κι εγκατάλειψης/απόρριψης της συντροφικής ή συζυγικής στέγης. Το σεξ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πτυχές και παραμέτρους της συντροφικής ζωής που συμβάλει στην ικανοποίηση της σχέσης και στην επίτευξη και διατήρηση της οικειότητας. Οπότε, η ανησυχία και η σκέψη ότι με την πάροδο του χρόνου η οικειότητα θα χαθεί είναι λογικό να γιγαντώνεται και να επηρεάζει συναισθηματικά και τους δύο συντρόφους. 

 


Ειδικά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νεφρική νόσος, οι καρδιοπάθειες κοκ, υπάρχει σοκ ήδη από το άκουσμα της διάγνωσης κι ανησυχίες αρχικά για πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως τι θα γίνει με την εργασία, με οικονομικά θέματα, με τις αλλαγές στη λειτουργία της σωματικής κατάστασης, τον πόνο ή τη δυσφορία που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συνοδευτικά συμπτώματα των ανωτέρω και άλλων ασθενειών. Σε δεύτερο χρόνο, το άτομο μπορεί να νιώσει λιγότερο ελκυστικό ειδικά όταν ύστερα από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή τη μείωση κινητικότητας προσθέσει κιλά στο σώμα του ή χάσει τα μαλλιά του κι ως εκ τούτου επέρχεται και μείωση της επιθυμίας για σεξ. Οι παρενέργειες από τα φάρμακα, ο πόνος, η κόπωση, η αρνητική αλλαγή της εικόνας του σώματος, το άγχος και οι φόβοι για το πώς μπορεί να βλέπει το πρόβλημα ο/η σύντροφος, αποτελούν πλήγματα για τη σεξουαλική επαφή και για το μέλλον της στενής συντροφικής σχέσης. Δεν είναι εύκολο πάντα το ζευγάρι να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να συζητήσει το πρόβλημα ανοικτά και με ειλικρίνεια. 


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι συνήθως ο γιατρός δε ρωτά ή δεν ενημερώνει σχετικά με τον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή τη σεξουαλική ζωή, καθώς δεν είναι όλοι οι γιατροί καλά εκπαιδευμένοι γύρω από το εν λόγω θέμα. Οπότε, το βάρος της ενημέρωσης πέφτει εκ των πραγμάτων στο ίδιο το ζευγάρι, το οποίο θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να κινητοποιηθεί από μόνο του και να παραμερίσει την οποιαδήποτε αμηχανία και να αναζητήσει βοήθεια και συμβουλευτική για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Έτσι, το ζευγάρι θα πρέπει να συζητήσει και τις ανησυχίες που έχουν προκύψει για το συγκεκριμένο θέμα, να διαβάσει, να ρωτήσει τον γιατρό ή να απευθυνθεί σε σύμβουλο σχέσεων - σεξολόγο. Πολλές φορές η θλίψη από την απροσδόκητη αλλαγή της ζωής, δεν δίνει περιθώρια στα άτομα προκειμένου να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, αλλά ούτε να διατηρήσουν την κοινωνικότητα που μέχρι πρότινος είχαν. Έτσι, η απόσυρση και η κοινωνική απομόνωση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, πόσο μάλλον την αναζήτηση επίλυσης των προβλημάτων και στον σεξουαλικό τομέα.

Τα ζευγάρια που βιώνουν τόσο δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι υπάρχουν λύσεις αναλόγως, βέβαια, με την περίσταση και τον βαθμό σοβαρότητας. Έτσι, εκτός από τη διόρθωση ή επανάκτηση της στυτικής λειτουργίας για τον άνδρα μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, λήψης χαπιών (Viagra) ή χρήσης αντλίας κενού κοκ. θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η μέγιστη ικανοποίηση και ηδονή δε θα πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά πολλές φορές αντί να είναι το ζητούμενο η απόδοση, το ζευγάρι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικειότητα, η οποία μπορεί να διατηρηθεί και να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας μιας «ζώνης ευχαρίστησης» και χαλάρωσης, όπου οι σύντροφοι θα περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί εξερευνώντας από την αρχή τρόπους απόλαυσης χωρίς να είναι προϋπόθεση για την απόλαυση η διείσδυση. 


Προσπαθήστε να πειραματιστείτε με μια ποικιλία χαδιών, φιλιών κοκ κι ανακαλύψτε τι απογειώνει τις αισθήσεις σας. Αν ο ένας από τους δύο δεν είναι δεκτικός σε κάτι από όλα αυτά, δοκιμάστε κάτι άλλο χωρίς όμως να επιμείνετε αν βλέπετε ότι δεν υπάρχει θερμή υποδοχή. Μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην επανασύνδεση και στην σωματική οικειότητα είναι το λεγόμενο «sensate focus», δηλαδή οι ασκήσεις «αισθησιακής εστίασης», όπου εστιάζουν στο ερωτικό άγγιγμα και στο αισθησιακό μασάζ. Το σημείο στο οποίο πρέπει να συντονιστείτε όταν εφαρμόζετε το sensate focus είναι στο να δίνετε και να λαμβάνετε άγγιγμα, βλέποντας τι λειτουργεί για εσάς τους δύο. Το σίγουρο είναι ότι το πιο βασικό από όλα είναι να κάνετε την αρχή και με τον καιρό η επανασύνδεση της σωματικής σύνδεσης θα ισχυροποιείται.

 


Πηγές:

Sex and chronic illness - Better Health Channel

My Partner Is Impotent — What Can We Do? (healthline.com)

 

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου