Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Η φθορά των σχέσεων



«Τα παιδιά δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στις σχέσεις του ζευγαριού. Η δυσαρέσκεια στον γάμο μπορεί επίσης να πηγάζει από τη σύγκρουση των ρόλων, δηλαδή τη σύγκρουση σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει τι μέσα στη σχέση. Ενώ σε παλαιότερες εποχές οι ρόλοι ανδρών και γυναικών ήταν σχετικά σαφείς και καθορισμένοι, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα τα ζευγάρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις: οφείλουν να διαθέτουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, να κάνουν παιδιά, να έχουν ένα ωραίο σπίτι, να διασκεδάζουν και ταυτόχρονα να έχουν μια ουσιαστική σχέση. Το βάρος των υποχρεώσεών τους όμως είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά την ικανότητά τους να ανταποκριθούν με επιτυχία. Και η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο από τη σύγχυση που βιώνουν σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του καθενός. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η ένταση που δημιουργείται από τη σύγχυση των ρόλων μπορεί να εξελιχθεί σε βασική πηγή δυσφορίας» (σελ. 233).


«Στην αρχή, οι περισσότερες συγκρούσεις αφορούν το ποιος έκανε τι, στη συνέχεια όμως στρέφονται και στο γιατί. Έτσι δύο σύντροφοι, που είναι και οι δύο σίγουροι, ο καθένας για τον εαυτό του, για τις αγαθές τους προθέσεις, ίσως φθάσουν σε αδιέξοδο όπου ο καθένας υπερασπίζεται τη δική του αθωότητα και θα επισημαίνει παράλληλα την ενοχή του άλλου. Από τη στιγμή που οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε θέματα αθωότητας και ενοχής, οι σύντροφοι γίνονται όλο και πιο εγωιστές αντί να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη σύγκρουση» (σελ. 234).


«Εάν είμαστε ευτυχισμένοι στη σχέση μας, τείνουμε να μεγεθύνουμε τη σημασία των θετικών και να ελαχιστοποιούμε αντίστοιχα τη σημασία των αρνητικών στοιχείων, εάν είμαστε δυστυχισμένοι, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Η τάση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή τα αρνητικά συναισθήματα και η αρνητική συμπεριφορά αποτελούν καλύτερο δείκτη πρόβλεψης του βαθμού ικανοποίησης από τον γάμο σε σύγκριση με τα θετικά συναισθήματα και τις θετικές συμπεριφορές» (σελ. 237).

«Η απώλεια της οικειότητας σε ένα ζευγάρι εξαιτίας της ελλιπούς επικοινωνίας αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της φθοράς που θα επέλθει στη σχέση» (σελ. 240).
«Εάν θέλετε να ξεπεράσετε μια σχέση και να τη βγάλετε από το μυαλό σας, είναι αναγκαίο να την εξετάσετε στο σύνολό της, και ένα σενάριο- απολογισμός όλων αυτών που δεν έγιναν σωστά θα σας φανεί χρήσιμο» (σελ. 241).


Απόσπασμα από το βιβλίο του Robert J. Sternberg (2000). Αγάπη. Οι διαδρομές του έρωτα στον χρόνο. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, σελ. 231-242.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου