Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το αίσθημα του ανικανοποίητου και η τελειομανία



Το χρόνιο αίσθημα του ανικανοποίητου είναι τοξικό

Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν πως είναι τέλειοι, κι αυτό, γιατί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό τους. (Έρμαν Έσσε).


«Το χρόνιο αίσθημα του ανικανοποίητου, δηλαδή το μόνιμο συναίσθημα της έλλειψης αποδοχής, δημιουργείται όταν μονίμως λες στον εαυτό σου ότι θα μπορούσες να έχεις κάνει περισσότερα, όταν νιώθεις πως ότι κι αν κάνεις, πάντα θα είσαι του εννέα και όχι του δέκα. 

Για τα άτομα που τρέφουν αυτό το τοξικό συναίσθημα, το αποτέλεσμα είναι πάντα ένα ‘’σχεδόν’’: 

‘’σχεδόν τελειώνω, σχεδόν τα καταφέρνω, σχεδόν φτάνω’’…» (σελ. 59-60).

«Για τα άτομα αυτά όλα τους φαίνονται πολύ αργά, πολύ λίγα ή πολύ άσχημα, ακόμη και η ευτυχία, αφού σίγουρα πίσω από την ικανοποίηση κρύβεται η ευτυχία».

«Το περιστασιακό αίσθημα του ανικανοποίητου είναι θετικό και σε προτρέπει να βελτιωθείς. 

Το χρόνιο αίσθημα του ανικανοποίητου είναι τοξικό και σε οδηγεί στην τελειομανία» (σελ. 60).


«Το χρόνιο αίσθημα του ανικανοποίητου είναι τοξικό γιατί προκαλεί πόνο και μας κάνει να βλέπουμε την πραγματοποίηση των ονείρων μας με τρόπο αρνητικό, κι έτσι μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη διαδρομή» (σελ. 61).

«Η εμμονή με την τελειότητα είναι σαν να θες να τρέξεις στη θάλασσα ή να κολυμπήσεις στην έρημο. Οι ειδικοί συνδέουν την τελειομανία με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη, η ανορεξία ή η βουλιμία, το άγχος, οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού, το ευερέθιστο έντερο, η κολίτιδα και η στεφανιαία νόσος» (σελ. 61-62).

«Ο υπερτελειομανής είναι συνήθως γνωστός ως σούπερ άνδρας ή σούπερ γυναίκα. Άνδρες και γυναίκες που όλη τους τη ζωή αγωνίζονται να είναι οι τέλειοι γονείς, οι τέλειοι σύζυγοι, τα τέλεια παιδιά, τα τέλεια αδέρφια, οι τέλειοι φίλοι. Φορούν τη στολή του υπερήρωα. Στην πορεία της ζωής τους επιβάλλουν στον εαυτό τους την τελειότητα, τρέφουν ιδέες χωρίς νόημα, και έχουν ανέφικτους στόχους γιατί πρόκειται απλά για ψευδαισθήσεις» (σελ. 62).

Η τελειομανία είναι μια προσεγμένη συλλογή από λάθη. (Μάριο Σατζ)

 Ψάχνοντας το καλύτερο, καταστρέφουμε το σωστό. (Ουίλιαμ Σαίξπηρ)


Μπερνάντο Σταματέας. (2018). Τοξικά συναισθήματα. Αθήνα: Ενάλιος, σελ. 62-82.

1 σχόλιο:

  1. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή