Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Καταπιεσμένα συναισθήματα



Άνθρωποι με καταπιεσμένα συναισθήματα νιώθουν να πνίγονται από τα ίδια τους τα συναισθήματα και από τις ίδιες τους τις σκέψεις, νιώθουν ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν αυτό αυτά. Ουσιαστικά, αισθάνονται έρμαια των συναισθημάτων τους. Δεν μπορούν να χειριστούν τα συναισθήματά τους και βιώνουν συχνές μεταπτώσεις της διάθεσης. Έχουν ελάχιστη επίγνωση των συναισθημάτων τους και συχνά χάνονται μέσα σε αυτά, χωρίς να μπορούν να βρουν μια διέξοδο. Πολλές φορές προτιμούν να παραβλέψουν τα συναισθήματά τους, παρά να βρουν τρόπο να τα αναγνωρίσουν και να τα διαχειριστούν. Μάλλον είναι πιο εύκολο να αφήσουμε στην άκρη ότι μας δυσκολεύει, να το καλύψουμε και να καταπιέσουμε μέσα μας, παρά να προσπαθήσουμε να εξωτερικεύσουμε αυτά που νιώθουμε. Τόσο η έκφραση των συναισθημάτων όσο και η καταπίεση αυτών έχει κάποιες επιπτώσεις. Όμως, η καταπίεση των συναισθημάτων έχει αρκετά μεγάλο κόστος και μας καταστρέφει εσωτερικά, μας κάνει να αισθανόμαστε συντετριμμένοι και συναισθηματικά ανεξέλεγκτοι.


Το βασικό χαρακτηριστικό στα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι ότι προσπαθούμε να πείσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό ότι δεν υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα, ότι δεν νιώθουμε κάτι. Ωστόσο, ακόμη και όταν τα συναισθήματα θεωρούμε ότι βρίσκονται στην ανυπαρξία συνεχίζουν να μας επηρεάζουν. Η καταπίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις, ενώ μπορεί να γίνει αρκετά καταστροφική για το ίδιο το άτομο. Όσο πιο πολύ καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τόσο λιγότερη επίγνωση έχουμε για αυτά, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να τα χειριστούμε. Επίσης, τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι δύσκολο να τα φέρουμε σε συνειδητό επίπεδο και να τα εκφράσουμε, ενώ καταναλώνουν ενέργεια χωρίς να μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά ή να τα ξεπεράσουμε. 


Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν μια συναισθηματική κενότητα, καθώς σε συνειδητό επίπεδο το άτομο αρνείται την πραγματική διάσταση του συναισθήματος και αφήνει τα συναισθήματα ανεξέλεγκτα να δρουν όμως σε ένα καλυμμένο επίπεδο, στο οποίο δεν έχει άμεση πρόσβαση. 

Τα άτομα με καταπιεσμένα συναισθήματα συγκεντρώνουν ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, όπως δυσκολία να κλάψουν ελεύθερα, δυσκολία να γελάσουν με την καρδιά τους, δυσκολία να ανοιχτούν συναισθηματικά σε άλλα άτομα, δυσκολία να εκφράσουν πώς νιώθουν και δυσκολία να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Επίσης, τα άτομα με καταπιεσμένα συναισθήματα είναι αρκετά μυστικοπαθή και κλειστά. Αποφεύγουν να μοιραστούν σκέψεις, απόψεις και συναισθήματά τους, ενώ έχουν ανεξήγητη διάθεση. Δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η στεναχώρια. 

Συνήθως, πρόκειται για άτομα που ανακαλούν από την παιδική τους ηλικία κυρίως θετικές εμπειρίες, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα και γεγονότα τα έχουν καταπιέσει και τα έχουν τοποθετήσει σε μη συνειδητό επίπεδο. Αυτή η καταπίεση των συναισθημάτων οδηγεί σε μια παραμόρφωση της πραγματικότητας. 

Τα άτομα που αγνοούν τα συναισθήματά τους δεν μπορούν να κατανοήσουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα για οτιδήποτε συμβαίνει να κατηγορούν άλλους ανθρώπους ή να ενοχοποιούν διάφορες καταστάσεις χωρίς να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Έτσι, το άτομο δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα που εμφανίζονται και δεν μπορεί να λάβει ικανοποίηση ότι κι αν κάνει. 


Τα καταπιεσμένα συναισθήματα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε μεταμφιέζονται και κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς να μπορούμε να τα συνδέσουμε με πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις. 


Για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα καταπιεσμένα συναισθήματα θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτά, να τα συνειδητοποιούμε και να τα εκφράζουμε, να τα παραδεχόμαστε στον εαυτό μας και τους άλλους. Όσο πιο πολύ προσοχή δίνουμε στα συναισθήματά μας τόσο πιο εύκολο είναι να τα γνωρίζουμε και να μπορούμε να έχουμε επαφή μαζί τους. Οπότε βασικός μας στόχος είναι να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ και να ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τα συναισθήματά μας, να τα μοιραζόμαστε και να τα εκφράζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου