Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

Διαβάζοντας το βιβλίο: Εισαγωγή στην Ψυχοθεραπεία Gestalt

«Η Θεραπεία Gestalt είναι μια φαινομενολογική, υπαρξιακή, θεραπευτική προσέγγιση, θεμελιώθηκε από τον Frederick Fritz και τη Laura Perls στη δεκαετία του ’40, περίοδο που συμπίπτει χρονικά με την επαγγελματική τους ανέλιξη. 


 

Η Θεραπεία Gestalt βασίστηκε στην Ψυχολογία Gestalt, η οποία είχε αναπτυχθεί προγενέστερα από άλλους ερευνητές, αλλά και στην αλληλεπίδραση των ιδρυτών της με μια σειρά άλλων επιστημονικών ρευμάτων, κοινωνικών τάσεων και εξελίξεων.

Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή χρειάζεται να εξετάσουμε το ‘’Πνεύμα των Καιρών’’ –το επομοναζόμενο Zeitgeist- την εποχή που αναπτύσσεται η Θεραπεία Gestalt. Παρατηρείται, λοιπόν, ότι η αλληλεπίδραση είναι εκείνη που καθορίζει το περιεχόμενο των επιστημονικών θεωριών καθώς επίσης και τον τρόπο και τον ρυθμό της ανάπτυξής τους. Το γεγονός αυτό καθορίζει τη θεωρία της Θεραπείας Gestalt  σε όλο της το εύρος και επιπλέον αποτελεί τη βάση της δυναμικής με την οποία αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα.

Από τα τέλη του 19ου και κυρίως στον 20ο αιώνα παρατηρούμε μεγάλη ανάπτυξη των επιστημών, όπως της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής, τις ιατρικής αλλά και της τεχνολογίας. […]

Η καθιέρωση του εξπρεσιονισμού, που εξέφραζε αστικά πρότυπα επέφερε ριζοσπαστικές τομές στην τέχνη και τη λογοτεχνία.

Τα συναισθήματα, η διαίσθηση, ο υποκειμενισμός και η φαντασία ήταν τα ζητήματα που απασχολούσαν τους στοχαστές της εποχής, αλλά και τους καθημερινούς ανθρώπους.

Οι ιδέες του Μαρξ για την αλλοτρίωση και την αυτοπραγμάτωση είχαν μεγάλη επίδραση στη συνειδητοποίηση της φύσης και της θέσης του ανθρώπου στον χώρο της φιλοσοφίας. Το ανθρώπινο ον δεν ήταν πια κάτι αφηρημένο, αλλά ενταγμένο στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, ο Edmund Husserl ανέπτυξε τη θεωρία της Φαινομενολογίας προσπαθώντας να προσδώσει στη φιλοσοφία, επιστημονική βάση. […]

Οι θεμελιωτές της Θεωρίας Gestalt επηρεάστηκαν αρχικά από τη Φροϋδική θεωρία αλλά και από τους διάσημους παρεκκλίνοντες της ορθόδοξης ψυχανάλυσης, τους οποίους παρακολουθούσαν ταυτόχρονα» (σελ. 11-12).

Ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη τη Θεραπεία Gestalt, δίνοντας τις βάσεις της προσέγγισης, τις επιρροές που δέχθηκε, καθώς και τα κύρια θεωρητικά της σημεία: βασικές αρχές και έννοιες που χρησιμοποιεί η Θεραπεία Gestalt, όπως οργανισμός, περιβάλλον, μορφές, ο κύκλος της επαφής, η επίγνωση της παρούσας στιγμής, οι στόχοι της θεραπείας, ο ρόλος του θεραπευτή και η θεραπευτική σχέση, ο ρόλος του σώματος καθώς και η εφαρμογή της θεραπείας σε διαφορετικά πλαίσια.

 

Gestalt Foundation. 2013. Εισαγωγή την Ψυχοθεραπεία Gestalt. Βασικές έννοιες, αρχές και εφαρμογές. Gestalt Foundation, Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης. 

 

Νίκος Κουραβάνας & Ελένη Παπαδοπούλου, Ψυχολόγοι, MSc, MA.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου