Η Davis διηύθυνε μια έρευνα που δείχνει ότι τα πρότυπα δεσμού έχουν αντίκτυπο ακόμη και όταν τα ζευγάρια χωρίζουν. Ζήτησε από άτομα να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο δεσμού τους και για τη συμπεριφορά τους όταν χωρίζουν.
«Η μελέτη ξεκίνησε από την προσωπική της εμπειρία. Ο γάμος της διαλυόταν και ο σύζυγός της παρέπαιε ανάμεσα σε εκφράσεις λατρείας και οργής. Εκείνη άρχισε να σκέφτεται τις περιγραφές του Bowlby για τη στέρηση δεσμού στα παιδιά -θυμωμένη διαμαρτυρία, κόλλημα και αναζήτηση, κατάθλιψη και απόγνωση- και αποφάσισε να εξετάσει αν η συμπεριφορά των ενηλίκων σε μια αισθηματική δοκιμασία μπορούσε να προβλεφθεί.
Περίμενε ότι τα άτομα με την περισσότερο αγχώδη προσκόλληση θα είναι σε πιο έξαλλη κατάσταση και θα προσπαθούν να φέρουν πίσω τον σύντροφό τους με απαιτήσεις και απειλές. Και αυτό ακριβώς βρήκε. Σε σύγκριση με τα κατά βάση ασφαλή άτομα, οι σύντροφοι με αγχώδη προσκόλληση περιέγραφαν ότι αποκτούσαν περισσότερες εμμονές και θυμό και διέπρατταν πιο εχθρικές, απειλητικές πράξεις, όπως η καταστροφή αντικειμένων που ανήκαν στον/ στη σύντροφό τους. Περιέγραφαν επίσης ότι ένιωθαν περισσότερη λαχτάρα και είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία για τον/τη σύντροφο που έφευγε. Αυτό ταιριάζει με την οπτική του τρόπου συναισθηματικού δεσμού -οι αγχώδεις σύντροφοι συχνά επιδεικνύουν ευαισθησία στην απόρριψη: από τη μια περιμένουν την απόρριψη, αλλά ταυτόχρονα αντιδρούν σε αυτή με αυξημένη επιθετικότητα. Άλλοι ερευνητές έχουν βρει ότι η αντιληπτή απόρριψη κινητοποιεί τη βία, ιδιαίτερα στους άνδρες με περισσότερο αγχώδη προσκόλληση.
Οι αποφευκτικοί αντιμετωπίζουν τον χωρισμό κάνοντας πράγματα για να μειώσουν την επαφή με τον/τη σύντροφο που τους απορρίπτει, όπως φεύγοντας από τον τόπο που βρίσκονταν μαζί. Αναδιπλώνονται, γίνονται εσωστρεφείς και βασίζονται στον εαυτό τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μιλούν σε φίλους, αλλά προσπαθούν να ξεχαστούν, αποφεύγοντας ότι τους θυμίζει τη σχέση και καταστέλλοντας τη θλίψη τους. Οι περισσότεροι αποφευκτικοί άνθρωποι επίσης συνήθως αποφεύγουν να κάνουν μια καινούργια σχέση για ένα διάστημα, ενώ ορισμένοι αγχώδεις σύντροφοι προσπαθούν να εμπλακούν σε νέες σχέσεις αμέσως.
Τόσο τα πολύ αγχώδη όσο και τα αποφευκτικά άτομα μοιάζουν στο εξής: συχνά καταφεύγουν στο αλκοόλ ή στα φάρμακα ως τρόπο για να αντιμετωπίσουν μια ερωτική θύελλα, περισσότερο από όσο τα άτομα που είναι κατά βάση ασφαλή. […]
Η ειρωνεία είναι ότι όταν μπορούμε να έχουμε πιο ασφαλή δεσμό με ένα/μία σύντροφο, όχι μόνο αγαπάμε με καλύτερο τρόπο, αλλά διαχειριζόμαστε και την απώλεια της αγάπης καλύτερα. […]
Όταν επιτυγχάνουμε ασφαλή ερωτικό δεσμό με έναν άλλο, μπορούμε, κατά μια έννοια, να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση σύνδεσης που νιώσαμε ακόμα και όταν το άτομο αυτό για οποιοδήποτε λόγο, βγει απ τη ζωή μας. Οι πιο ασφαλείς φίλοι/ες μου φαίνεται πως μιλούν για τους παλιούς/ές τους εραστές/ ερωμένες χωρίς μνησικακία και μια θετική αίσθηση για όσα έδωσαν και πήραν από εκείνες τις σχέσεις.
Χονδρικά, μπορούμε να πούμε ότι η θεωρία της προσκόλλησης/ του δεσμού και η επιστήμη μας αποκαλύπτουν την αρχιτεκτονική δομή της ερωτικής αγάπης.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν ένα σπίτι.
Στο πρώτο πάτωμα και φτάνοντας ως τα θεμέλια, είναι οι βασικές σας ανάγκες για παρηγοριά, επιβεβαίωση, σύνδεση, στενή επαφή και φροντίδα, καθώς και τα βασικά σας συναισθήματα που περιλαμβάνουν τη χαρά, τον φόβο, τη λύπη και τον θυμό. Αυτά έχουν εγκατασταθεί μέσα σας ύστερα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.
Στον δεύτερο όροφο βρίσκονται οι τρόποι σας να διαχειρίζεστε αυτές τις ανάγκες και συναισθήματα: ανοίγεστε και τα εμπιστεύεστε, τα αποκόβετε ή αμύνεστε απέναντί τους ή σας καταλαμβάνουν και σας παρασύρουν.
Στον τρίτο όροφο είναι οι στάσεις σας και οι τρόποι με τους οποίους σκέφτεστε τις σχέσεις -τι περιμένετε από τους άλλους και τι δικαιούστε. Στην κορυφή βρίσκεται το δωμάτιο που βλέπει ο/η σύντροφός σας και οι άλλοι αγαπημένοι σας -η πραγματική σας συμπεριφορά.
Αυτή είναι μια ωραία παρομοίωση, αλλά μια σχέση είναι, όπως τελικά αναγνωρίσαμε, μια δυναμική αλληλεπίδραση. Από τη στιγμή που μπαίνει στο κάδρο ένα άλλο άτομο, προτιμώ την παρομοίωση του χορού για να συλλάβω την πραγματικότητα μιας ερωτικής σχέσης: το πώς ο/η σύντροφός σας κινείται και αντιδρά στα σήματά σας επηρεάζει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εμπειρία σας του να αγαπάτε και να σας αγαπούν, όπως αντίστοιχα και τη δική του/της» (σελ. 60-63).
Πηγή:
Sue Johnson. 2016. Το νόημα του έρωτα. Εκδόσεις Gutenberg.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.