Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Διαβάζοντας: Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη

Πρόκειται για το υπέροχο παραμύθι της Κατερίνας Μανεδάκη, με την καταπληκτική εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου. Στο οπισθόφυλλό του το παραμύθι αυτό αναφέρει τα εξής: «Ήρθε ο Βίτα και η Μίνη, σας το λέμε με χαρά, τίποτα όρθιο δε θα μείνει, είμαστε μια συμφορά!» Ένα όμορφο μα ζωηρό αγόρι κι ένα γλυκό μα ατακτούλικο κορίτσι μπλέκουν σε μία περιπέτεια με την κυρία Καλή Υγεία να θέλει να τους προστατέψει και την κυρία Κακή Διατροφή να προσπαθεί να τους παρασύρει σε συνήθειες κακές, που φέρνουν χίλιες και δύο συμφορές! Ταξιδέψτε παρέα με τα δύο αδελφάκια στους διαδρόμους του ανθρώπινου σώματος και μάθετε με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο τα μυστικά της Καλής Υγείας, που κάνουν τα αγόρια δυνατά σαν λιοντάρια και τα κορίτσια λαμπερά σαν νεραϊδούλες! Οι υπέροχες ζωγραφιές ζωντανεύουν, το τρεχαλητό ξεκινά και… Φύγαμε, παιδιά! 

 

Τα λόγια, λοιπόν, που είναι γραμμένα στο οπισθόφυλλο μας δίνουν το στίγμα για το τι πρόκειται να διαβάσουμε στο εσωτερικό του βιβλίου. Είναι ένα με πολλές δόσεις χιούμορ γραμμένο παραμύθι όπως καταλαβαίνουμε κι από τις πολλές ομοιοκαταληξίες, όμως πέρα από τον αστείο τρόπο που συναντούμε, το παραμύθι αυτό προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στα μικρά παιδιά να προσέξουν την διατροφή τους, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά έχουν μια τάση να επιθυμούν περισσότερο τα γλυκά, τις σοκολάτες, τις καραμέλες, το junk food κοκ, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν τα λαχανικά, τα φρούτα κι ό, τι σχετίζεται με την υγιεινή διατροφή.

Οπότε, το παραμύθι στοχεύει στο να αλλάξει την στάση των παιδιών και να τα κάνει να δούνε ότι με το να επιλέξουν την σωστή διατροφή, θα έχουν πολλά οφέλη για τα ίδια και για την υγεία τους γενικότερα. Συνεπώς, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε μια κουβέντα σχετικά με το ζήτημα της διατροφής, ειδικά όταν βλέπουμε ότι το παιδί μας τείνει στο να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτές τις τροφές, βλάπτοντας τον εαυτό του και ειδικά για εκείνα τα παιδιά που τείνουν ή είναι ήδη υπέρβαρα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του στα μικρά παιδιά και θα λέγαμε ότι εφόσον τα παιδιά δεν γνωρίζουν το τι είναι βλαπτικό για τα ίδια και τι όχι, χρειάζονται περισσότερη συζήτηση και καθοδήγηση, ούτως ώστε να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσέξουν την διατροφή τους και την υγεία τους. Εκτός από το θέμα της παχυσαρκίας, γίνεται νύξη και για την στοματική υγιεινή, που είναι κι αυτό ένα θέμα που απασχολεί πολύ. 

 

Αν δεν εξηγήσουμε στα παιδιά τι συμβαίνει όταν καταναλώνουν κακές τροφές κι απλά τους «κόψουμε» την προσφορά τέτοιων τροφών, υπάρχει ο κίνδυνος να εκλάβουν την συμπεριφορά μας ως άδικη τιμωρία και αυτό εκτός από την στενοχώρια, είναι πολύ πιθανό να τους προκαλέσει θυμό και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται απείθαρχα. Αυτό κανείς γονιός δεν το θέλει και γι’ αυτό πάντοτε θα πρέπει οι γονείς, αλλά και οι άλλοι φροντιστές των παιδιών αν υπάρχουν, να πριμοδοτούν την συζήτηση και την επεξήγηση.

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

 

Πηγή:

Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη. Μαναδεδάκη Κατερίνα. Εκδόσεις Λιβάνη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου