Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

H αυτοεκπληρούμενη προφητεία στις σχέσεις



«Θερίζουμε ότι σπέρνουμε»: μ’ αρέσεις γιατί το περίμενα, μ’ αρέσεις γιατί σε κατασκεύασα ώστε να μ’ αρέσεις…


Όταν έχουμε μια συγκεκριμένη προσδοκία για τους άλλους τότε τους οδηγούμε να συμπεριφέρονται με βάση αυτά που πιστεύουμε και προσδοκούμε για αυτούς. Οι προσδοκίες και οι συμπεριφορές μας όχι μόνο επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας αλλά και αυτή των άλλων. Όταν έχουμε την προσδοκία ότι οι άλλοι θα είναι όμορφοι τότε θα μας συμπεριφερθούν και σαν να είναι όμορφοι.  Όταν διαμορφώνουμε προσδοκίες από τον άλλο πριν ακόμη τον γνωρίσουμε δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να γνωρίσει τον άλλο, τις πραγματικές του ανάγκες και τα πραγματικά του θέλω…

Τι ζητάω από τον άλλο και τι είναι πρόθυμος να μου δώσει ο άλλος;
Τι ζητάω από τον άλλο και τι μπορεί να μου δώσει ο άλλος;


Πριν ακόμη μπούμε σε μια σχέση έχουμε φτιάξει τα πράγματα στο μυαλό μας, έχουμε φανταστεί τι θέλουμε να μας δώσει ο άλλος, πώς θέλουμε να μας συμπεριφερθεί… τι περιμένουμε από αυτή τη σχέση και τι προσδοκάμε ότι θα μας δώσει αυτός ο άνθρωπος κι αυτή η σχέση… Κάποιες φορές όμως κάνουμε τόσα όνειρα και δημιουργούμε τόσες προσδοκίες για τον άνθρωπο που έχουμε ερωτευτεί, για τη σχέση που τώρα ξεκινάει, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουμε από πριν μια εικόνα για τον άνθρωπο και τη σχέση, που ενδεχομένως απέχει από την πραγματικότητα. Τα έντονα συναισθήματα συνήθως δεν μας βοηθούν να δούμε καθαρά την πραγματικότητα, να γνωρίσουμε τον άλλο και να χτίσουμε σταδιακά τη σχέση μαζί με τον άλλο… Ωστόσο, αυτό είναι το ζητούμενο… Προσπαθώ να δω και τι θέλει ο άλλος, τι επιθυμεί, τι θέλει, πόσο επενδύει στη σχέση, πώς συμπεριφέρεται και γιατί…


Μπαίνοντας σε μια σχέση δημιουργώντας προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτής της σχέσης ουσιαστικά στηριζόμαστε περισσότερο στις δικές μας πεποιθήσεις παρά στην ίδια τη σχέση και στον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, απέναντί μας ή κοντά μας… Η εξέλιξη και επιτυχής έκβαση της σχέσης εξαρτάται από τις ιδέες, πεποιθήσεις και στάσεις που έχουμε αναφορικά με τη σχέση μας, με αποτέλεσμα να προκαταβάλουμε τις συμπεριφορές μας μέσα στη σχέση. 

Αν πιστεύουμε ότι ο άλλος δεν είναι αρκετός για εμάς, τότε είναι πιθανό να εστιάζουμε στην εύρεση λόγων που αποδεικνύουν ότι ο άλλος είναι ανεπαρκής για εμάς, όπως την εύρεση λαθών του. Μπορεί να μην τον εμπιστευόμαστε αρκετά και έτσι να μην επιτρέπουμε στη σχέση να εξελιχθεί και να προχωρήσει. 

Αν πιστεύουμε πως δεν μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε μια σχέση, που οφείλεται κυρίως σε χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης είναι πιθανό να μην αναζητούμε την ικανοποίηση και τη χαρά στις σχέσεις μας. Μπορεί να αναζητούμε συντρόφους που δεν μας ικανοποιούν ή δεν μας κάνουν χαρούμενους, ενώ εμείς επιβεβαιώνουμε αυτό που πιστεύουμε και θεωρούμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση που βιώνουμε, οι επιλογές που κάνουμε στις σχέσεις και η ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τις σχέσεις μας.

Αν πιστεύουμε ότι η σχέση μας είναι η ιδανική για εμάς σχέση και είμαστε πάρα πολύ καλά μέσα σε αυτή, προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας για αυτό, μπορεί να αναπτύξουμε θετικές στάσεις και απόψεις για τη σχέση μας, που με τη σειρά τους είναι βοηθητικές για την ανακάλυψη των θετικών στοιχείων του συντρόφου, καθώς και την αίσθηση χαράς και ικανοποίησης μέσα στη σχέση. 

Αν πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε καμία σχέση και πάντα θα είμαστε ή θα καταλήγουμε να είμαστε μόνοι, τότε είναι πιθανό να επιβεβαιωθούμε και ουσιαστικά να σταματήσουμε την προσπάθεια της αναζήτησης. Σταματάμε να αναζητούμε την αγάπη, αφού θεωρούμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να τη βρούμε.

Αν πιστεύουμε πως είμαστε μη ελκυστικοί και επιθυμητοί στους άλλους, μπορεί να εκφράζουμε κυρίως αρνητικά συναισθήματα προς τους άλλους και να πιστεύουμε ότι κανείς δεν μας θέλει.  


Ποτέ μην εξιδανικεύεις τους άλλους. Δεν θα ανταποκριθούν ποτέ στις προσδοκίες σου.
Leo Buscaglia

http://psych-quotes.tumblr.com/post/53243315429/relationship-advice. Self-fulfilling prophecies in relationships.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου