Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οικογένεια και είδη γονέων



Μεγαλώνουμε μέσα σε μια οικογένεια, όπου τα μέλη της αλληλεπιδρούν δημιουργώντας μια δυναμική. Η δυναμική της κάθε οικογένειας είναι διαφορετική και ξεχωριστή και έχει διαφορετική επίδραση απέναντι στο καθένα από τα μέλη της. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας οδηγεί στη δημιουργία στόχων που μοιράζονται, συναισθημάτων και αναγκών που είναι κοινά στοιχεία μεταξύ τους, αξιών και ονείρων που έχουν. Οι κοινές συνισταμένες που υπάρχουν αποτελούν το βασικό παράγοντα που λειτουργεί ως κίνητρο για την εξέλιξη της οικογένειας. Τα κύρια πρόσωπα μέσα στην οικογένεια, είναι οι γονείς- οι ενήλικες αυτής της δυναμικής- που έχουν σημαντική επίδραση στα υπόλοιπα μέλη, που είναι τα παιδιά, τα οποία έχουν τη δική τους προσωπικότητα, ταυτότητα και συμπεριφορά, αλλά όλα αυτά βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Ίσως κανένας γονιός δεν ανήκει σε μία και μόνο κατηγορία, ωστόσο ο καθένας με βάση τα βιώματα που είχε ή και έχει από την οικογένειά του μπορεί να κατατάξει τους γονείς του σε μία ή περισσότερες κατηγορίες από αυτές που αναφέρονται στη συνέχεια… Οι γονείς μπορεί να είναι:

  •     υπερβολικά ανεκτικοί γονείς, που είναι ζεστοί και στοργικοί, αλλά αγωνίζονται για να επιβάλλουν τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά τους.
  •    υπερβολικά αμέτοχοι γονείς, που δεν επιβάλλουν τις προσδοκίες τους, αλλά δεν εκφράζουν και ενδιαφέρον, αγάπη και ζεστασιά προς τα παιδιά.
  •   αυταρχικοί γονείς, που υπερτονίζουν το ρόλο του ελέγχου και τείνουν να αποφασίζουν και να επιλέγουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους.
  •    αυθεντικοί γονείς, που ενδιαφέρονται για την ύπαρξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στις προσδοκίες που έχουν από τα παιδιά τους και στην έκφραση αγάπης και άνευ όρων αποδοχής.



Είτε μεγαλώνουμε ή μεγαλώσαμε μέσα σε μια απορριπτική οικογένεια είτε μέσα σε μια υπερπροστατευτική οικογένεια το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο ή περίπου το ίδιο, ανάλογα και με άλλους παράγοντες και ανάλογα και με το δικό μας χαρακτήρα. Ωστόσο, έχουμε πολλές πιθανότητες να μην αναπτύξουμε εμπιστοσύνη για τον εαυτό μας και τους άλλους, να μην έχουμε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, να είμαστε συναισθηματικά ασταθείς και ανασφαλείς, να βιώνουμε ένα διαρκές αίσθημα απόρριψης ή φόβου απόρριψης, να φοβόμαστε έντονα μήπως δυσαρεστήσουμε ή πληγώσουμε τους άλλους, να αναπτύσσουμε σχέσεις εξάρτησης και να νιώθουμε αδύναμοι να αυτονομηθούμε, να έχουμε επιθετικές ή εγωιστικές συμπεριφορές, να είμαστε αποφευκτικοί απέναντι σε καταστάσεις, σχέσεις και πρόσωπα, καθώς και να νιώθουμε αδύναμοι να διεκδικήσουμε οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου